24.09.2024.

00:00

Foto: Shuterstock/EPA

Planeta

Kazna zbog Putina! Amerika kreće u ofanzivu na ove zemlje! Vašington odlučio da se obračuna sa svim mogućim protivnicima!

- Veoma je važno biti dinamičan. Privatni sektor je veoma dobar u inovacijama i pronalaženju alternativnih ruta. Zato moramo nastaviti sa sprovođenjem naših sankcija kako se trgovina menja i zemlje koje učestvuju u ovim aktivnostima pronalaze alternativne mehanizme - rekla je ona na nastupu u Savetu za međunarodne odnose u Vašingtonu, komentarišući primenu antiruskih sankcija.

Brejnard je takođe priznala da su američka ograničenja efikasna kada su multilateralna i kada ih primenjuju saveznici Vašingtona.

- Zato je za nas od vitalnog značaja da restrukturiramo saveze i radimo sa saveznicima na zajedničkim akcijama po pitanju sankcija - naglasila je Bajdenova savetnica.

Rusija je više puta izjavljivala da će se nositi sa sankcionim pritiskom koji je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i nastavlja da ga pojačava. Moskva je isticala da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Rusije. U samim zapadnim zemljama više puta su se čula mišljenja da antiruske sankcije nisu efikasne. Predsednik Rusije, Vladimir Putin, ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada i da su sankcije nanele ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, osnovni cilj Zapada je da pogorša život miliona ljudi.