17.09.2024.

19:30 >> 19:08

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Saradnici Džefrija Epstejna potvrđena optužnica! Maskvel ostaje u zatvoru zbog regrutovanja maloletnica!

Ova odluka znači da će Maksvel ostati u zatvoru na Floridi, gde služi 20-godišnju kaznu, a njen advokat je poručio da će uložiti žalbu na ovu odluku Vrhovnom sudu SAD, prenosi Rojters.

Maksvel, (62), osuđena je u decembru 2021. po pet tačaka optužnice za regrutaciju četiri maloletne devojčice, koje je njen bivši partner Epstin zlostavljao između 1994. i 2004. godine.

Tročlano sudsko veće odbacilo je tvrdnju Maksvel da je sporazum sa vlastima na Floridi iz 2007. o tome da ne može da bude krivično gonjena u toj saveznoj državi, štiti od optužbi u Njujorku, gde je postupak protiv nje pokrenut 2020.

Veće je takođe odbacilo navode da je suđenje neispravno, jer jedan porotnik nije otkrio da je bio seksualno zlostavljan kao dete i da je kazna preduga.

Sudija Hose Kabranes je naveo procenu prvostepenog sudije da kazna odražava njenu ''ključnu ulogu u omogućavanju zlostavljanja maloletnih devojčica nizom obmanjujućih taktika“ i ''značajnu i trajnu štetu koju je nanela“.

Epstin je izvršio samoubistvo u 66. godini 2019. godine u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, pet nedelja nakon što je uhapšen i optužen za trgovinu ljudima, a u centru slučaja našao se i britanski princ Endru, kao i nekadašnji generalni direktor Barklija Džes Stejli.

Epstin je 2008. godine odslužio 13 meseci zatvorske kazne, a od njegove smrti su osobe koje je zlostavljao dobile kompenzaciju od njegove imovine, kao i od banaka JPMorgan Chase i Deutsche, koje su optužile za rukovanje transakcijama koje su finansirale njegovo kriminalno ponašanje.

Maksvel služi 20-godišnju kaznu u zatvoru sa minimalnim obezbeđenjem u Talahasiju, na Floridi, a na uslovnu kaznu će moći da bude puštena 2037. godine.