17.09.2024.

18:48

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Udarno! Putin odredio rok za okončanje rata u Ukrajini! Ako se ne okonča do tad...

Šef ukrajinsko vojno-obaveštajne službe Kirilo Budanov naveo je da ruska vojska planira da okonča rat u Ukrajini do 2026. godine. Prema njegovim rečima, "2025. godina biće ključna".

"2025. je njihova presudna godina, a prelazak iz 2025. na 2026. je od velike važnosti za njih.

Žele da završe rat do tada, jer prema njihovim procenama, ako ne izađu kao pobednici, izgubiće svaku nadu da će Rusija ostati supersila u narednih 30 godina. Do tada će se suočiti sa izborom: ili da objave novu mobilizaciju ili da smanje intenzitet sukoba, što bi moglo biti kritično za njih", rekao je Budanov, piše Njuzvik.

On je spomenuo i Severnu Koreju kao ključnog saveznika Ruske Federacije. Budanov je naveo da su, pored Severne Koreje, glavni partneri Rusije - Iran i Narodna Republika Kina.

"Severna Koreja i njena potpora ratnim naporima Rusije u Ukrajini najgori su problem sa kojim se suočava Ukrajina. Municija i naoružanje koje Rusiji isporučuje Severna Koreja loša je za nas i trenutno ne možemo ništa povodom toga da učinimo. Ukrajina vidi da severnokorejsko naoružanje ulazi u zemlju, a par dana dana kasnije, Kijev oseti tu snagu.

Pjongjang je daleko ispred drugih nacija, poput Irana ili Kine, kada se radi o pretnjama Ukrajini", ispričao je Budanov.