17.09.2024.

21:00

Foto: Reuters

Planeta

Sledi haos! Liban okrivio Izrael za eksploziju pejdžera! Poručili im samo jedno!

Militantna grupa Hezbolah takođe je okrivila Izrael i poručila da će ta zemlja dobiti ''pravednu kaznu'', prenosi Rojters.

Hezbolah je u saopštenju potvrdio smrt najmanje tri osobe, uključujući dva borca i jedne devojčice, dok lider militanata Sajed Hasan Nasralah nije povređen.

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao ''opasnu i namernu izraelsku eskalaciju” za koju je rečeno da je bila ''praćena izraelskim pretnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmerama”.

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija, koje su se dogodile oko 15.45 časova po lokalnom vremenu.

Za sada nije jasno kako su pejdžeri detonirani, piše britanska agencija.

Istovremeno, portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da to telo zabrinuto zbog razvoja situacije u Libanu, kao i da žali zbog smrti civila.

Ranije danas, ministar zdravlja Libana Firas Abijad je saopštio da je najmanje osam ljudi poginulo, a skoro 2.750 ranjeno u nizu istovremenih detonacija pejdžera širom Libana.

On je napomenuo da se 200 povređenih osoba nalazi u kritičnom stanju, prenosi Rojters.
Među povređenima se nalaze borci i medicinari Hezbolaha, a iranski mediji su preneli da je lakše povređen i ambasador Irana u Libanu Modžtaba Amani.

Neimenovani zvaničnik Hezbolaha, rekao je da je detonacija pejdžera "najveći proboj bezbednosti" koji se desio militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.
Novinar Rojtersa video je vozila hitne pomoći u južnim predgrađima Bejruta, dok je u okolini vladala panika.