17.09.2024.

23:00 >> 22:13

Foto: EPA

Planeta

Teške reči! Kamala Haris optužila Trampa za smrt žene u Džordžiji! "Ona bi trebalo danas da bude živa!"

Najmanje dve žene u Džordžiji su umrle jer nisu mogle da pristupe medicinskoj nezi nakon abortusa, izvestila je istraživačka novinska agencija ProPublica.

Amber Nikol Turman, (28), umrla je u avgustu 2022. od komplikacija nakon što je uzela pilulu za abortus i "dobila tešku infekciju, iako je njena bolnica u predgrađu Atlante bila dobro opremljena da je izleči'', navodi ProPublica, pozivajući se na izveštaje državnog komiteta.

Kako se navodi, državni komitet je zaključio da je njena smrt bila sprečiva, piše Rojters.

''Ova mlada majka bi trebalo da bude živa, da odgaja sina i da sledi svoj san da pohađa školu za medicinske sestre“, rekla je Haris, demokratski kandidat za predsedničke izbore.

Tramp je kao predsednik imenovao trojicu sudija Vrhovnog suda koji su poništili presudu Roe protiv Vejda, nakon čega su Džordžija i desetak drugih američkih država donele su zakone koji zabranjuju ili ograničavaju prava na abortus.

"Predsednik Tramp je uvek podržavao izuzetke za silovanje, incest i život majke, koje predviđa zakon Džordžije. Uz te izuzetke, nejasno je zašto lekari nisu brzo reagovali da zaštite život Amber Turman", rekla je sekretarka Trampove kampanje Karolajn Livit.

Tramp je prethodno rekao da veruje da o pravima na abortus treba da odlučuju države i da uključuju te izuzetke.

Odluka Vrhovnog suda i državni zakoni o abortusu doveli su do više tužbi protiv bolnica i lekara za koje se navodi da odbijaju da leče žene koje pate od komplikacija u trudnoći.

Žene u Teksasu zatražile su od američkih zdravstvenih vlasti da istraže lokalne bolnice zbog toga što su im uskratile abortus usled opasnih vanmaterničnih trudnoća, a žene u Ajdahu, Tenesiju i Oklahomi podnele su tužbe navodeći da im je odbijen abortus uprkos komplikacijama u trudnoći opasnim po život.