18.09.2024.

09:32

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Tragedija Titana potresla je svet, sada je objavljen prvi snimak podmornice nakon implozije! (VIDEO)

Putnici Titana su poginuli kada je intenzivan pritisak okeana prouzrokovao da se podmornica samouništi kod obale Njufaundlenda u Kanadi.

U podmornici su bili britanski istraživač Hamiš Harding, britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, potom Stokton Raš, glavni izvršni direktor OceanGate, američke kompanije koja je posedovala Titan i francuski ronilac Pol-Anri Nargeolet.

Nedavno objavljena slika pružila je javnosti prvi pogled na Titanov slomljen rep na dnu Atlantskog okeana. Fragmenti plovila su takođe vidljivi na dnu okeana - krhotine koje su ekipe za spasavanje pronašle nakon implozije.

Istražni odbor marinaca rekao je da su Titanov odvojen repni konus i drugi ostaci pružili "ubedljive dokaze" da je brod doživeo "katastrofalnu imploziju", preneo je CNN.

Poslednja poruka

Poruke koje je posada Titana poslala Polar princu, brodu za podršku koji se nalazio u blilzini, takođe su dale uvid u tragičnu nesreću.

U jednom trenutku tokom svog nesrećnog putovanja, Polarni princ je pitao posadu Titana da li još uvek može da ih vidi na svom informativnom displeju. Posada je odgovorila "sve je dobro ovde" dok se brod dalje spuštao.

U poslednjoj poruci, Titanova posada je poslala poruku "ispustila dva vts", izvestio je CNN, što znači da je podmornica izgubila dve mere težine u nadi da će se vratiti na površinu okeana.

OceanGate, kompanija koja je razvila Titan, suočila se sa oštrom kontrolom pošto su se javili svedoci koji su rekli da su bili zabrinuti u vezi sa konstrukcijom broda pre njegovog konačnog putovanja.

Toni Nisen, bivši direktor inženjeringa za OceanGate, rekao je da se osećao da ga požuruju da spusti Titan u vodu, svedočeći da je "100% iskusio pritisak nadređenih da to učini".

Materijal problematičan

Tim Keterson, koji je radio kao izvođač za OceanGate, svedočio je u ponedeljak da mu nije bilo prijatno da putuje Titanom zbog pitanja u vezi sa konstrukcijom broda od ugljeničnih vlakana i titanijuma, izvestio je ABC News.

"Ne verujem da su kompoziti pravi materijal za posudu pod pritiskom koja doživljava spoljnu kompresiju“, rekao je on, dodajući da je bio "sumnjičav".

Keterson je takođe rekao da je svoju zabrinutost preneo nekolicini zaposlenih u OceanGate-u.

Saslušanje je počelo u ponedeljak i očekuje se da će trajati dve nedelje. Namera je da se otkriju činjenice oko fatalne implozije Titana, rekao je Džejson Nojbauer, predsednik Odbora za istraživanje. Takođe će istražiti bilo koje potencijalno "nepravilno ponašanje ili nemar pomoraca“ koji od SAD imaju akreditaciju za navigaciju.

Oni koji su putovali Titanom stradali su nakon što su se spustili u duboki severni Atlantik da bi videli Titanik, britanski putnički brod koji je nekada bio opisan kao "nepotopiv", ali je potonuo 1912. nakon što je udario u santu leda, ubivši više od 1.500 ljudi.