20.09.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters/printscreen

Planeta

Pregazili ih Putinovi padobranci! Ukrajina upala u paklenu zasedu: Brdo leševa, gori tehnika, municija, oružje...

„Na jednom sektoru, zahvaljujući odlučnim akcijama operatera udarnih bespilotnih letelica (BPL) i posada protivtenkovskih raketnih sistema (PTRS), desantne jedinice su organizovale zasedu borcima OSU i potpuno ih porazile zajedno sa borbenom tehnikom“, saopštili su iz Ministarstva.

Operateri dronova uništili su terensko vozilo sa posadom, borbeno vozilo pešadije i oklopno vozilo zapadne proizvodnje, a takođe su onesposobili borbeno vozilo pešadije OSU sa posadom koja je bila na oklopu.

„Posada PTRS je preciznim ispaljivanjem vođene rakete uništila kamion OSU koji je prevozio municiju na liniju bojišta. Od preciznog pogotka detonirao je tovar municije, uništivši kamion zajedno sa vozačem i pratiocem“, dodali su iz Ministarstva.

Dan ranije, komandant jedne od jedinica 155. gardijske brigade Pacifičke flote izvestio je da su neki borci OSU u Kurskoj oblasti ostali odsečeni od glavnih jedinica i da su trenutno opkoljeni.

Jedinice OSU su 6. avgusta prešle u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti. Kako je saopštio načelnik Generalštaba OS Rusije, Valerij Gerasimov, njihovo napredovanje je zaustavljeno. Gerasimov je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti rezultirati potpunim porazom neprijatelja i povratkom na državnu granicu.

Predsednik Vladimir Putin je izjavio da je kijevski režim izveo provokaciju, a borci OSU nasumično gađaju i civilne ciljeve. Predsednik je istakao da će neprijatelj dobiti adekvatan odgovor.