18.09.2024.

14:10

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Novi rat izbija?! Šokantan snimak na kineskoj televiziji! Vojska spremna za invaziju, velika histerija u američkim medijima!

Dokumentarac prikazuje demonstracijuz vojne moći, uključujući operacije s bespilotnim letelicama, raketne vežbe i elektronsko ratovanje, kao deo simulirane velike vojne ofanzive na odbranu Tajvana, prenosi Njuzvik.

U dokumentarcu se prikazuje i kineski vojnik koji izražava žaljenje zbog razdvajanja Kine i Tajvana, govoreći o svojoj težnji za nacionalnim ujedinjenjem. Ova tema često se ponavlja u kineskim državnim medijima.

Dokumentarac istražuje kako bi Narodnooslobodilačka vojska Kine koristila dronove i helikoptere za premeštanje trupa na ostrvo. Prikazuju se i scene žestokog otpora tajvanskih snaga, opremljenih prenosnim protivvazdušnim projektilima, sličnim onima koje isporučuju Sjedinjene Američke Države.

„Kako se prenosivo protivvazdušno naoružanje sve više koristi na ratištima, helikopteri se suočavaju sa značajnim pretnjama od nadolazeće vatre“, rekao je jedan kineski oficir u emisiji, prenosi Njuzvik.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije komentarisalo ovaj kontroverzni televizijski materijal.

Podsetimo, Kina je poslednjih godina značajno pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, vršeći pritisak na vlasti ostrva, uključujući i kineske avione koji prelaze srednju liniju, de fakto granicu između suseda u Tajvanskom moreuzu.

Kineske ratne igre su postale obimnije i intenzivnije, a broj vežbi se povećao nakon inauguracije tajvanskog predsednika Laja Čing-tea u maju, kojeg Peking smatra „separatistom“.

Bonni Glejzer, direktorka programa za Indo-pacifički region pri nemačkom Maršalovom fondu u Sjedinjenim Državama, izjavila je za Njuzvik da kroz Kvenčing Peking želi projicirati čvrst stav o Tajvanu.

„Komunistička partija Kine želi pokazati da je odlučna da brani suverenitet nacije, posebno u trenutku kada je vlast na Tajvanu preuzeo novi lider, koji naglašava da je Tajvan nezavisna suverena država, koja nije podređena Kini“, rekla je Glejzer.