18.09.2024.

14:40

Foto: printscreen tv Front/EPA

Planeta

Uzbuna! NATO rešio, počinje operacija opkoljavanja Rusije! Komanda odlučila, sa severa dolazi neočekivan udar!

- Nameravamo da iskoristimo bliske odnose arktičkih zemalja i znanja da se to realizuje. Prema tome, mislim da ćemo uskoro dobiti treći zajednički centar za upravljanje vazdušnim operacijama -rekao je general na panel diskusiji sa predstavnicima vazduhoplovnih snaga Švedske i Norveške na konferenciji „Udruženja vazdušno-kosmičkih snaga“.

Heker je tom prilikom dodao da se glavnokomandujući zajedničkih oružanih snaga NATO u Evropi, general Kristofer Kavoli, principijelno slaže sa tom idejom. Kako je istakao, predlog još treba da se predstavi rukovodstvu Alijanse.

General je istakao da još nije poznato gde će se tačno nalaziti komandni centar. Takođe je kazao da Ratno vazduhoplovstvo SAD već eksperimentiše sa dronovima MK-9 „Riper“ i „Global Houk“ izvan polarnog kruga kako bi se bolje informisali o situaciji.

NATO već ima zajedničke centre za vazdušne operacije u Nemačkoj i Španiji.

Pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Pomorskog kolegijuma Rusije, Nikolaj Patrušev, izjavio je početkom septembra da Vašington i njegovi saveznici pogoršavaju situaciju duž perimetra ruskih granica, neprestano testirajući njene odbrambene sposobnosti. Prema rečima Patruševa, Vašington teži militarizaciji Arktika i nastoji da spreči ruske ekonomske aktivnosti u severnim geografskim širinama.