18.09.2024.

15:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Sada više nema dileme! Rusi upravo objavili: Rat sveopštih razmera na Bliskom istoku samo što nije počeo!

Pejdžeri koje su koristili pripadnici Hezbolaha u utorak su istovremeno eksplodirali u južnom Libanu, a Hezbolah je danas saopštio da je broj poginulih u eksploziji pejdžera porastao na 12 nakon što su još tri operativca te grupe podlegla zadobijenim povredama, preneo je Tajms of Izrael.

Rusija gleda na taj incident "kao na još jedan čin hibridnog rata protiv Libana, od kojeg su stradale hiljade nevinih ljudi", navela je ona, prenosi TASS.

- Moskva najoštrije osuđuje napad bez presedana na Liban i njegove građane, saoseća sa porodicama žrtava i želi oporavak povređenima - rekla je ona.

Prema njenim rečima, taj incident predstavlja grubo kršenje suvereniteta Libana i predstavlja ozbiljan izazov međunarodnom pravu upotrebom nekonvencionalnog oružja.

- Izgleda da su organizatori ovog visokotehnološkog napada namerno želeli da podstaknu oružanu konfrontaciju velikih razmera, nastojeći da izazovu veliki rat na Bliskom istoku - primetila je Zaharova.

Kako je ukazala, u kontekstu rastuće napetosti na libansko-izraelskoj granici "takve neodgovorne akcije su praćene izuzetno opasnim posledicama, jer izazivaju novu rundu eskalacije".

Neophodno je, ocenila je ona, "sprovesti sveobuhvatnu istragu o ovom zločinu i sve odgovorne privesti pravdi kako još jedan teroristički akt ne bi bio gurnut pod tepih".

- Pozivamo sve uključene strane da pokažu uzdržanost pred koracima koji prete daljom destabilizacijom vojno-političke situacije u regionu Bliskog istoka - rekla je Zaharova.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je povodom eksplozija pejdžera u Libanu, ocenivši da treba temeljno istražiti uzroke i okolnosti tog incidenta.

- Da bismo donosili bilo kakve presude, prvo moramo da se pozabavimo ovom situacijom. Smatramo da mora da se sprovede apsolutno temeljna istraga, da se utvrde uzroci i okolnosti onoga što se desilo. Naravno, oni koji stoje iza ovih masivnih eksplozija moraju biti identifikovani - rekao je on novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.