20.09.2024.

05:30

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Isplivala neverovatna vest o Rusiji i Evropi! Šta će Brisel da kaže na ovo?! Licemerje Zapada raskrinkano do kraja!

Sredinom leta zemlje EU su povećale kupovinu ruskog gasovodnog gasa za jedan i po put u poređenju sa istim periodom prethodne godine – na 665,4 miliona evra. Ovo je najviši nivo od februara prošle godine, kada je uvoz iznosio nešto više od milijardu evra.

Najveći kupac postala je Italija, koja je povećala kupovinu za pet puta u poređenju sa julom prošle godine, dostigavši maksimalnu vrednost od marta ove godine, sa 214 miliona evra. Mađarska i Slovačka su tokom godine povećale uvoz ruskog gasovodnog gasa za 21%, na 164,2 miliona i 115,8 miliona evra.

U isto vreme, Grčka je smanjila uvoz za 6% na 162,1 milion evra, Bugarska za 9,5%, na 6,7 miliona evra, a Češka za polovinu, na 2,6 miliona evra. Austrija tradicionalno ne otkriva podatke o kupovini gasa.

Ukupno, u prvih sedam meseci, EU je od Rusije kupila gasovodni gas u vrednosti od 3,95 milijardi evra, što je za 24% manje u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pritom, EU je smanjila kupovinu i od drugih dobavljača za 45%, na 17,3 milijarde evra. Kao rezultat toga, udeo Moskve u evropskom uvozu gasovodnog gasa povećao se na skoro 19%, u poređenju sa oko 14% prethodne godine.

Prethodno je RIA Novosti saznala da je EU u julu uvezla ruski tečni prirodni gas u najvećem obimu od kraja zime, u vrednosti od 565,7 miliona evra.

Početkom septembra, direktor Odeljenja za ekonomske saradnje Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski izjavio je za RIA Novosti da zemlje Evropske unije nastavljaju da povećavaju kupovinu ruskog gasa. Prema njegovim rečima, udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu EU dostigao je 15%.

Mnoge evropske zemlje su 2022. godine delimično ili potpuno ostale bez gasa od "Gasproma". Proleća te godine on je smanjio ili prekinuo isporuke za Bugarsku, Poljsku, Finsku, Holandiju, Nemačku i Dansku, uglavnom zbog nepoštovanja dekreta predsednika o plaćanju u rubljama ili zbog drugih tehničkih razloga. U jesen su se zaustavile isporuke putem glavne rute – "Severni tok". Protok putem beloruske rute "Jamal – Evropa" takođe je obustavljen, a putem ukrajinske znatno smanjen.

Moskva je ranije više puta izjavila da je Zapad napravio ozbiljnu grešku odustajanjem od kupovine ruskih ugljovodonika, i da će pasti u novu, veću zavisnost zbog viših cena. Oni koji su odustali od isporuka, ipak kupuju rusku naftu i gas putem posrednika po višim cenama, upozorila je Moskva.