18.09.2024.

19:40

Foto: EPA, Reuters, Printscreen

Planeta

Kurskom teku reke krvi! Rusi objavili koliko Ukrajinaca su pobili, brojke su jezive! Kijev svesno poslao najbolje vojnike u smrt!

„Tokom borbenih dejstava na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 14.600 vojnika, 121 tenk, 50 borbenih vozila pešadije, 92 oklopna transportera, 758 borbenih oklopnih vozila, 457 vozila, 107 artiljerijskih oruđa, 28 lansera raketnih sistema, uključujući sedam HIMARS-a i šest MLRS-a američke proizvodnje, osam lansera protivvazdušnih raketnih sistema, četiri transportno-punjiva vozila, 26 stanica za elektronsko ratovanje, sedam radara za protivbaterijsku borbu, dva radara za protivvazdušnu odbranu i 14 jedinica inženjerske tehnike, među kojima osam mašina za razminiranje i jedno UR-77 vozilo za razminiranje“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski generalštab je više puta isticao da su operacije na kurskom pravcu ključne za održavanje strateške prednosti, uz napore da se neutrališu ukrajinski napadi na ovom sektoru.

Kurska oblast, koja se nalazi u blizini ukrajinske granice, često je bila meta napada, a ruske snage su uložile značajne resurse kako bi se osigurala stabilnost ovog područja.

Prema informacijama iz prethodnih meseci, ruska vojska je u nekoliko navrata odbila pokušaje ukrajinskih snaga da probiju linije odbrane u ovom regionu, uz tvrđenje da su neprijateljske snage pretrpele značajne gubitke.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije izdalo saopštenje povodom ovih tvrdnji, a nezavisna potvrda podataka nije bila dostupna u trenutku objave.