18.09.2024.

15:40

Foto: Shutterstock/Epa/Reuters

Planeta

Planeta na nogama! Da li će Putin razneti milione ajfona širom sveta?! Pojavile se uznemirujuće informacije nakon napada u Libanu!

- Istorija nas uči da nijedna nova vojna tehnika dugo ne ostaje monopol njenog izumitelja. Koliko će vremena proći pre nego što Vladimir Putin ili Si Đinping otkriju način kako da učine da milioni ajfon uređaja gore u džepovima njihovih neprijatelja? - piše britanski novinar Mark Almond.

On se boji da je svet u jučerašnjem razornom napadu na hiljade pejdžera kojima su upravljali pripadnici Hezbolaha širom Libana, svedočio "Perl Harboru" 21. veka.

Ova operacija je, naravno, neverovatna sama po sebi: ostavila je najmanje dvanest mrtvih i više od 3000 ranjenih, uključujući, kako se izveštava, iranskog ambasadora u Libanu.

Međutim, šire značenje ove operacije sigurno će odjekivati u mesecima i godinama koje dolaze.

Sa razbijenom vojnom organizacijom Hezbolaha, Izraelci bi mogli odlučiti da izvrše invaziju na deo južnog Libana kako bi stvorili "tampon zonu" koja bi štitila civile na severu Izraela od raketnih napada.

- Sumnjam u ovaj "ograničeni" pristup. Uprkos genijalnoj brutalnosti napada na pejdžere, posledice po regionalnu bezbednost mogle bi biti teške. Verovatnije je da je ova operacija tek uvod u još jedan sveobuhvatan rat između Izraela i Libana, sa ozbiljnim posledicama po svetski mir - piše Almond.

Saveznici Hezbolaha, Iran i Sirija, neizbežno će se plašiti da bi izraelska obaveštajna služba mogla isto da učini njima, ali čak i arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Izraelom, poput Egipta i Jordana, sada se moraju zapitati koliko su zaista bezbedne i da li su njihove komunikacione mreže sigurne. Ovo bi moglo oslabiti sposobnost Izraela da stvara prijateljstva u regionu.

- Ovo bi moglo imati posledice i po nas. Zapadne demokratije već procenjuju šta ovaj novi oblik ratovanja znači za njih i kako bi mogle primeniti izraelske metode - zaključuje britanski novinar.