18.09.2024.

21:10

Foto: Shutterstock/AP/ГУР МО

Planeta

Preokret? Šta se ovo upravo dogodilo Rusima u Kursku?! Šokantna vest se pojavila na mrežama, ako je tačno...

- Rusi su pokušali da napadnu s bokova, ali su zaustavljeni, situacija se stabilizovala i danas je sve pod kontrolom - izjavio je portparol Aleksej Dmitraškivski.

Ukrajinske snage napale su Kursku oblast, koja se nalazi blizu ukrajinske granice, 6. avgusta, iznenadivši Moskvu i zauzevši nekoliko stotina kvadratnih kilometara i desetine naselja.

Ruska vojska je 12. septembra saopštila da je ponovo oslobodila teritoriju pokrenuvši kontraofanzivu u tom regionu.

- Postigli su određene manje uspehe, ali ti uspesi su sada prerasli u gotovo okruženje. Rusi su ušli u jedno naselje. Počeli su da se bore za drugo, ali to je sve - rekao je Dmitraškivski.

Portparol je rekao da se na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga nalazi „nekoliko hiljada“ ruskih civila.

- U nekim naseljima ima više od stotinu ljudi, dok u drugima ima,više od dve stotine i više od pet stotina - rekao je on.

Uglavnom su to stariji ljudi, ali ima i dece, dodao je, ističući da je jedna žena u tom području rodila zdravog dečaka. Optužio je rusku vojsku da iz vazduha napada teritorije koje kontrolišu ukrajinske snage, pri čemu je od kraja avgusta poginulo najmanje 23 civila. AFP nije mogao da potvrdi ove informacije.

Portparol je demantovao optužbe o lošem postupanju ukrajinskih vojnika prema civilima.

- Dobijaju vodu, hranu, hleb, vojnici ih ne vređaju - rekao je, dodajući da prodavnice i apoteke ne rade. Ruska vojska je saopštila da u nekim delovima Kurske oblasti vodi ofanzivu, dok je u drugim odbila ukrajinske napade.