19.09.2024.

06:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Konačno! Udarna odluka Putina o vojsci! Moskva više neće da čeka: Nastupa najradikalnija promena od početka rata!

- Razgovaraćemo o pitanjima povezanim sa jačanjem i podizanjem borbene gotovosti Oružanih snaga a sutra ćemo nastaviti rad u jedno od odbrambenih preduzeća u Sankt Peterburgu - poručio je predsednik Rusije.

Putin je naglasio da Rusija posvećuje veliku pažnju jačanju vojske i flote i dodao da se realizuje program njihove sveobuhvatne modernizacije.

Oružane snage Rusije će dobiti ne pojedinačne, već serijske modele savremenog naoružanja, najavio je Putin.

- Vojska više neće dobijati pojedinačne, već serijske uzorke savremenog visokopreciznog naoružanja i oklopnih vozila, avijacije, sistema za otkrivanje neprijatelja i protivartiljerijskih sistema, sistema kontrole i komunikacije - rekao je Putin na sastanku o razvoju ruske vojske u uslovima SVO.

On je istakao da će oružane snage Ruske Federacije dobiti različite modele dronova, od strateških i teških, do malih i ultra-malih, prenose RIA Novosti.

Predsednik Rusije je napomenuo da su za efikasno korišćenje novog naoružanja potrebne visokokvalifikovane trupe i posade.

Dodao je da problem popunjavanja Oružanih snaga pripremljenim i obučenim kadrovima Ministarstvo odbrane treba da rešava uz tesnu saradnju s regionalnim, a što podrazumeva korišćenje svih raspoloživih resursa, uključujući savremene kapacitete za obuku vojnih univerziteta, obrazovno-metodoloških centara i poligona.

Napomenuo je da Rusija obraća veliku pažnju na jačanje vojske i mornarice, i da se sprovodi program njihove sveobuhvatne modernizacije.

- Želeo bih da istaknem da veliku pažnju poklanjamo unapređivanju opreme vojske i mornarice. Reč je kako o modernizaciji i poboljšanju taktičko-tehničkih karakteristika naoružanja i opreme u službi, tako i o izgledima za razvoj novih visokotehnoloških modela, uzimajući u obzir iskustva koje su naše trupe stekle tokom Specijalne vojne operacije... Mi sprovodimo program sveobuhvatne modernizacije vojske i mornarice - rekao je ruski lider.