19.09.2024.

06:40

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Počelo je! Svi će zaboraviti na Ukrajinu! Svet je upravo gledao jeziv uvod u najbrtualniji mogući rat!

Za jučerašnje eksplozije odgovoran je Izrael, koji je najavio početak „nove faze rata“. Preliminarna istraga pokazala je da su stotine pejdžera, koji su eksplodirali širom Libana, bili unapred programirani za detonaciju, rekao je izvor iz bezbednosnih službi za AFP.

Izvor tvrdi da podaci pokazuju da su uređaji sadržali eksplozivne materijale postavljene pored baterija.

Liban: Ovo je uvod u rat

Ministar spoljnih poslova Libana Abdala Bu Habib izjavio je za CNN da strahuje da uzastopni smrtonosni napadi u Libanu signaliziraju „uvod u rat“.

- Ovo je zastrašujući trenutak i bojimo se rata jer ne želimo rat - rekao je ministar spoljnih poslova, koji je za napade okrivio Izrael.

- Bilo je sukoba na granicama, ponekad eskaliranih, ali sada govorimo o ratu, ovo je uvod u rat - istakao je, pozivajući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Sjedinjene Države da pomognu u ponovnom uspostavljanju mira duž libansko-izraelske granice.

- Sada ne možemo razgovarati sa Hezbolahom na način na koji smo razgovarali ranije, jer su, naravno, bili teško pogođeni i stoga im je odmazda neophodna - dodao je.

Eksplozija voki-tokija

Voki-tokiji koje koristi libanska grupa Hezbolah eksplodirali su danas poslepodne na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta, rekao je izvor iz bezbednosnih službi i svedok, nakon jučerašnjih eksplozija hiljada pejdžera.

Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule danas dogodila se u blizini sahrane koju je organizovao Hezbolah za ubijene prethodnog dana kada su hiljade pejdžera, koje je ta grupa koristila, eksplodirale širom zemlje. Tom prilikom poginulo je 12 ljudi, a hiljade su povređene.

Grupa je danas saopštila da je napala izraelske artiljerijske položaje raketama u prvom udaru na svog najvećeg neprijatelja otkako su eksplozije pejdžera ranile hiljade njenih članova u Libanu i povećale izglede za širi bliskoistočni rat.

Izraelska obaveštajna agencija Mosad, koja ima dugu istoriju sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u pejdžere koje je Hezbolah uvezao nekoliko meseci pre jučerašnjih detonacija, rekli su za Rojters visoki libanski bezbednosni izvor i još jedan izvor.

Eksplodirali solarni paneli širom Bejruta

Libanska zvanična novinska agencija izveštava da su kućni solarni sistemi takođe odgovorni za neke od eksplozija.

Svedoci su ranije rekli da su voki-tokiji koje koristi Hezbolah detonirali na jugu zemlje i južnim predgrađima Bejruta.