19.09.2024.

08:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Krenula žestoka osveta Moskve?! Državni udar na pomolu, počelo hapšenje Rusa! "Uhvaćeni su pobunjenici..."

Istražni komitet Republike Jermenije danas je saopštio da će sedam osoba biti optuženo za „pripremu uzurpacije vlasti uz upotrebu nasilja i pretnje nasiljem“.

Šest Jermena planiralo zaveru protiv jermenske vlade

Prema zvaničnim izjavama, šest Jermena bilo je regrutovano na tromesečnu obuku u Rusiji i dobijali su mesečnu platu od 220.000 rubalja (2.377 dolara). Takođe su navodno prošli provere biografskih podataka i poligrafske testove kako bi se utvrdila njihova lojalnost, pre nego što su prebačeni u vojnu bazu „Arbat“ u Rostovu na Donu, u južnoj Rusiji.

Rusko Ministarstvo odbrane za sada nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Odnosi između Jermenije i njenog istorijskog saveznika Rusije pogoršali su se otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Južnokavkaska zemlja je zamrzla svoje članstvo u vojnom savezu ODKB, poslala humanitarnu pomoć Kijevu i organizovala zajedničke vežbe sa američkim snagama.

Rusija optužila EU

U isto vreme, dugogodišnji rival Jermenije, Azerbejdžan, uspostavio je bliže odnose s Kremljom, a predsednik Ilham Alijev održao je prijateljske razgovore s predsednikom Vladimirom Putinom u Bakuu prošlog meseca. Moskva je optužila EU za mešanje u njenu samoproglašenu sferu uticaja nakon potpisivanja partnerskih sporazuma s jermenskom vladom.

Ruski graničari, koji su stacionirani u Jermeniji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, zatraženi su da se povuku ranije ove godine.

Premijer Jermenije: Ostajemo orijentisani prema Zapadu

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je za Politico u septembru 2023. godine da ruska mirovna misija u nepriznatom regionu Nagorno-Karabah nije ispunila svoju ulogu. Samo nekoliko dana kasnije, ruske snage nisu intervenisale kada je Azerbejdžan pokrenuo novu ofanzivu u enklavi, što je izazvalo masovni egzodus celokupnog jermenskog stanovništva.

Govoreći danas, Pašinjan je obećao da će jermenska orijentacija prema Zapadu biti nastavljena.

- Ako vidimo i najmanju realnu mogućnost da postanemo punopravni član Evropske unije - rekao je.