25.09.2024.

06:04

Foto: Reuters

Planeta

Zapad sramno ćuti o ovome! Šta su to Ukrajinci uradili u Rusiji?! Zarobljenik sve priznao Putinovim trupama, tvrdi da je nateran na stravičan čin!

Vodu Gusaka, koji je stigao u Kursku oblast, naređeno je da otvori vatru na civilni voz, pa su se ukopali na 363. kilometru železničke pruge nedaleko od sela Korenevo. Tokom sukoba, trojica ruskih vojnika su zarobljena.

- Pristupili su mi i rekli: ‘Uzmi oružje, idemo,’ vodnik ‘Elektrik,’ komandir voda. ‘Uzmi oružje i streljaj ih,’ ja sam odbio da ih streljam, a on mi je rekao: ‘Ili to uradi, ili ću ja tebe,’ nisam imao izbora - izjavio je Gusak za agenciju.

Prema njegovim rečima, nakon naređenja se vratio na svoju poziciju i odatle je kroz grmlje otvorio vatru na zarobljene vojnike.

Jedinice OSU su 6. avgusta u 5:30 prešle u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti. Njihovo napredovanje je zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba OS Rusije Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena potpunim porazom protivnika i povratkom na državnu granicu.

Prema podacima Ministarstva odbrane od 18. septembra, u toku borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 14,6 hiljada vojnika i 121 tenk.

Vladimir Putin je izjavio da je OSU izvršila provokaciju i da vrši neselektivnu paljbu, uključujući i po civilnim ciljevima. Dodao je da će protivnik dobiti adekvatan odgovor i da će svi ciljevi postavljeni pred Rusiju biti ostvareni.

U Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti na snazi je režim KTO radi obezbeđenja sigurnosti građana.