26.09.2024.

07:11

Foto: Printscreen/Twitter/Reuters

Planeta

Državni udar u Ukrajini?! Jedan potez će koštati Zelenskog svega! Rusija nema veze sa ovim, sam je sebi presudio!

- To je samo strašilo Zelenskog — Zapadu. Kao, ako me naterate na mirno rešenje, dobićete državni udar - rekao je Dubinski.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci neće biti protiv mirovnog sporazuma s Moskvom, čak i uz gubitak teritorija. Rešenje sukoba i predsednički izbori za njih će biti stvarna šansa za spas, naglasio je poslanik.

- Državni udar je moguć samo u slučaju da Zelenski, koji je sve radio protiv interesa Ukrajine, ostane na vlasti bez izbora. To niko neće tolerisati - zaključio je Dubinski.

Ranije je Dubinski izjavio da se obratio Vrhovnom sudu Ukrajine sa zahtevom da se održe predsednički izbori radi očuvanja ustavnog poretka u zemlji. Kasnije mu je onemogućen ulazak na sednicu povodom njegovog zahteva.

Mandat Vladimira Zelenskog istekao je 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine su otkazani uz obrazloženje ratnog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je izjavio da su izbori trenutno „neblagovremeni“. Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naveo da je, prema preliminarnim procenama, jedina legitimna vlast u Ukrajini parlament i predsednik Vrhovne rade.

Nakon terorističkog napada OSU na Kursku oblast, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su pregovori nemogući s onima koji napadaju civilno stanovništvo i infrastrukturu, kao i s onima koji pokušavaju stvoriti pretnje za objekte nuklearne energije. Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov kasnije je izjavio da mirovni predlozi Moskve o ukrajinskom rešavanju nisu poništeni, ali da Rusija u ovom trenutku neće pregovarati s Ukrajinom „u svetlu ove avanture“.