19.09.2024.

11:10

Foto: Shutterstock

Planeta

On misli da je Putin lud! Razarnje Rusije može da počne, Moskva neće ništa raditi?! Stoltenberg poslao užasavajuću poruku NATO državama!

- Netačno je reći da bi saveznici NATO-a mogli da postanu strane u sukobu ako dozvole upotrebu zapadnog oružja protiv legitimnih ciljeva na ruskoj teritoriji. Severna Koreja i Iran pružaju značajnu vojnu podršku Rusiji, a da ne postanu direktni učesnici sukoba - rekao je Stoltenberg u intervjuu za Tajms.

Naglasio je podršku saveznicima, poput Velike Britanije i Francuske, koji se zalažu da se Kijevu dozvoli upotreba raketa dugog dometa za udare na Rusiju, ali istakao da je takva odluka u nadležnosti pojedinih članica, a ne NATO-a u celini.

- Odluku treba da donesu pojedine države. Pozdravljam što su saveznici uklonili ili ublažili ograničenja upotrebe oružja - rekao je Stoltenberg.

Negirao je „relevantnost“ upozorenja predsednika Rusije Vladimira Putina da bi upotreba ukrajinskih raketa dugog dometa protiv ruskih ciljeva mogla da bude „crvena linija“ koja bi značila početak rata između Rusije i NATO.

- Bilo je mnogo 'crvenih linija' koje je Putin proglasio i nije pribegao eskalaciji, što bi značilo direktnu umešanost NATO-a. Nije to uradio jer shvata da je NATO najjači vojni savez na svetu. Rusi shvataju da nuklearno oružje ne može doneti pobedu i da o njemu ne treba ni razmišljati. To smo Putinu nekoliko puta jasno objasnili - naglasio je Stoltenberg, čiji mandat ističe 1. oktobra.