19.09.2024.

14:10

Foto: Shutterstock/Reuters/printscreen

Planeta

(MAPA) Kakav potez! Rusija promenila taktiku i melje sve pred sobom! Ukrajinci u neverici, Putinove trupe pošle u dvostruku ofanzivu!

Krajem prošlog meseca, ruske jedinice su na taj način zauzele su rudnik u blizini Mihajlovke, u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck. Taj mali napredak bio je deo velike ruske ofanzive koja je počela u februaru zauzimanjem Avdejevke. Cilj operacije je širenje uskog dela teritorije u dubinu ukrajinskih položaja i osvajanje grada Pokrovsk, koji se nalazi na 18 kilometara.

Rusi u Donjecku sada napadaju sa dve strane. Zauzeli su grad Novogrodovku, u kojem je živelo 18 hiljada ljudi, nakon što su se ukrajinski branitelji povukli prošle nedelje, očigledno bez većeg otpora.

Ruske snage napreduju i sa jugoistoka, iz grada Ukrajinska, koji su zauzeli pre nekoliko dana. Severno od Mihajlovke, iza šume i železničke pruge, nalazi se ukrajinski grad Selidovo.

Informer

 

Glavni cilj je, naravno, grad Pokrovsk. On je logistička baza i važan saobraćajni čvor za ukrajinske oružane snage. Više puteva i železničkih linija se tu ukršta. Bez kontrole nad Pokrovskom, Kijevu će biti teško da premešta vojnike, hranu i municiju na druge delove prenapregnute linije fronta, poput grada Torecka na istoku ili Kurahova na jugu. Sudbina ovog grada usko je povezana sa sudbinom čitave Donjecke oblasti.

Na pomolu je krvava bitka. Ruski vojnici nalaze se na svega desetak kilometara udaljenosti. Zvuci eksplozija se neprestano čuju. Prošle nedelje, ruski vojni avioni uništili su mostove u gradu i oko njega, pripremajući teren za budući napad.