23.09.2024.

05:29

Foto: video printscreen

Planeta

Drama u Budimpešti! Mađari se odmah oglasili o Izraelu! Nastupio preokret u slučaju "pejdžer", poznato ko je osnovao firme!

Prema izveštaju, BAC je bila jedna od najmanje tri paravan-kompanije, osnovane kako bi se prikrili identiteti izraelskih obaveštajnih oficira koji su proizvodili ove pejdžere. Ove informacije potiču od trojice obaveštajnih oficira upoznatih sa operacijom.

BAC je primala redovne klijente, uključujući i „Hezbolah“, ali su pejdžeri za ovu grupu bili proizvođeni odvojeno, s baterijama koje su sadržale eksploziv PETN, rekli su oficiri. Izrael bi zatim aktivirao ove pejdžere porukom na arapskom jeziku koja je izgledala kao da dolazi od viših rukovodilaca „Hezbolaha“.

Proizvodnja je pojačana nakon što je „Hezbolah“ prestao da koristi mobilne telefone, kada je njihov lider upozorio da Izrael koristi telefone za prikupljanje obaveštajnih podataka o grupi. Trojica obaveštajnih oficira su za „Njujork Tajms“ izjavila da je Izrael uložio milione u razvoj tehnologija za hakovanje tih uređaja.