20.09.2024.

08:28

Foto: Reuter

Planeta

Konačno otkriveno odakle je stigao koronavirus!? Da li je razbijen mit o laboratoriji: Naučnici su ovo utvrdili!

Velika međunarodna studija, koja je objavljena u četvrtak, navodi da je virus "počeo da živi" na mokroj pijaci u Vuhanu u Kini i da verovatno nije deo naučnog eksperimenta.

Naučnici su testirali genetski materijal životinja koje su prodavane na pijaci 2019. godine i pronašli su tragove korona virusa u nekim vrstama.

Ističu da je ovo prvi put da su naučnici "izolovali" životinje koje su možda odgovorne za prenos virusa na ljude.

- Ovo dodaje još jedan sloj nagomilanim dokazima koji ukazuju na isti scenario - da su zaražene životinje donesene na pijacu od sredine do kraja novembra 2019, što je izazvalo pandemiju - rekao je autor studije Kristijan Andersen iz Scripps Research-a.

Veruje se da je rakun-pas, životinja slična lisici uobičajena u istočnoj Aziji, najveći nosilac virusa. Utvrđeno je da su i druge životinje, kao što su cibetke palmašice, bambus-pacov i malajsko bodljikavo prase, nosili kovid-19 pre nego što se proširio na ljude.

Ovo nije konačna lista jer su mnoge ključne životinjske vrste uklonjene sa pijace pre nego što je stigao kineski zdravstveni tim, rekla je Florans Debar iz Francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, koja je vodila studiju.