20.09.2024.

09:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Nešto opasno smrdi! Istraga napada pejdžerima stigla do Bugarske!

Bezbednosni izvori su rekli da je Izrael odgovoran za eksplozije u utorak u kojima su ubijene najmanje 32 osobe, a ranjeno više od 4.000. Još nije poznato kako i uz čiju pomoć je napad pejdžerima izveden, a do sada su otkriveni mogući tragovi u Tajvanu, Mađarskoj i Bugarskoj.

Nije jasno kako i kada su pejdžeri pretvoreni u oružja koja se mogu aktivirati na daljinu. Isto pitanje i dalje stoji za stotine Hezbolahovih tokivokija koji su eksplodirali u sredu u drugom talasu napada.

Prema jednoj teoriji, pejdžeri su preuzeti nakon što su izašli iz fabrike, pa im je dodat eksploziv. Druga teorija kaže da je Izrael imao kontrolu nad celim lancem - od proizvodnje.

Bugarske vlasti su u četvrtak rekle da su njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova i obaveštajne službe započele istragu mogućih veza jedne kompanije s ovim slučajem. Nisu imenovali kompaniju koju istražuju.

Bugarska kompanija prodala pejdžere Hezbolahu

Lokalni mediji su izvestili da je sofijska kompanija Norta Global omogućila prodaju pejdžera Hezbolahu. Pozivajući se na bezbednosne izvore, nacionalna televizija bTV je objavila da je 1,6 miliona evra povezanih s transakcijom prošlo kroz Bugarsku i otišlo u Mađarsku. Rojters nije mogao odmah da potvrdi te navode.

Osnivač Nort Globala Rinson Jose živi u Norveškoj, a odbio je komentiriše pejdžere. Prekinuo je telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

Njegove komšije u tihom predgrađu Osla rekle su da ne znaju mnogo o njemu. Amund Djuve, šef kompanije DN Media, gde Jose trenutno radi, za Rojters je rekao da zna za izveštaje i da je upozorio policiju i obaveštajne službe. Kazao je da je Jose na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Gluvi telefoni - od Tajvana do Mađarske

Na fotografijama uništenih pejdžera koje je Rojters analizirao može se videti oblik koji odgovara uređajima koje proizvodi tajvanska kompanija Gold Apollo. Kompanija je u sredu rekla da pejdžere proizvodi preduzeće BAC Consulting iz mađarskog glavnog grada Budimpešte.

Vlasnica i šefica mađarske kompanije Kristiana Barsoni-Arkiđakono nije odgovorila na više zahteva za komentarom telefonskim pozivima i tekstualnim porukama.

U sredu je za NBC News rekla da je njena kompanija sarađivala s tajvanskom kompanijom Gold Apolo, ali da nije imala nikakve veze s izradom pejdžera.

“Ja sam samo posrednik, mislim da ste pogrešno shvatili”, kazala je za NBC.

Mađari: Bugari prodali

Mađarski portal Telex je citirajući svoje izvore objavio da je prodaju pejdžera omogućila kompanija Norta Global.

Sedište bugarske kompanije je registrovanu u zgradi u glavnom gradu Sofiji, gdje je prema lokalnom registru prijavljeno gotovo 200 drugih preduzeća, ali kompaniju tamo nisu mogli da pronađu.

Advokat Vladimir Kuzmanov, koji je rekao da predstavlja Nort Global, bio je prisutan na adresi, ali odbio je da odgovori na Rojtersova pitanja u četvrtak.

Hezbolah mislio da naručuje pejdžere iz Azije

Libanski sigurnosni izvor je za Reuters rekao da je Hezbolah mislio da naručuje pejdžere od kompanije Gold Apollo te da se proizvode u Aziji, a ne u Evropi.

Izvor je dodao da je Hezbolah smatrao da bi bilo mnogo lakše za izraelsku obaveštajnu službu Mosad da deluje u Mađarskoj.

“Moguće je da je Mosad osnovao evropsku kompaniju”, rekao je izvor.