20.09.2024.

13:55

Foto: Reuters

Planeta

Ukrajinci opkoljeni u Kursku! Munjevit prodor Rusa, približvaju se Sudži!

Istovremeno, ruska grupa Sever navodi da je porazila formacije osam ukrajinskih brigada u pograničnim oblastima Kurske oblasti i osujetila pokušaje napada.

Ako Rusi oslobode Sverdlikovo, biće na samo desetak kilometara od drugog kraka ruske ofanzive južno od Sudže. Tada će čitav kontingent ukrajinskih snaga pasti u okruženje.

Sverdlikovo se nalazi na putu Korenjevo - Sudža. Taj potez je kritičan za sve jedinice koje se nalaze severno i u okolini ovog puta.

Čak i da se Rusi ne spoje sa svojim južnim krakom, koji pravi napredak južno od Sudže, mnogo ukrajinskih vojnika će se naći u obruču.

Uz to, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je sprečen novi napad Ukrajinaca u Kursku.

"Jedinice grupe snaga Sever nastavile su sa izvođenjem ofanzivnih dejstava, tokom kojih su porazile formacije 22, 41. i 115. mehanizovane brigade, 17. tenkovsku, 82. vazdušno-jurišnu brigadu i 1. brigadu Zbora narodne garde, kao i 112. 129. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Ljubimovka, Darjino, Zeleni Šljak, Nikolaevo-Darino, Tolsti Lug, Mala Loknja i Plehovo", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Pored toga, u protekla 24 sata jedinice grupe Sever su osujetile pokušaje kontranapada u pravcu Kremjana, Ljubimovke i Male Loknje.

Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 30 vojnika, uništena su dva borbena oklopna vozila, samohodna artiljerijska jedinica 2S1 Gvozdika i tri vozila, dodalo je ministarstvo.