Autor: Informer.rs

20.09.2024.

21:35

Foto: Shutterstock

Planeta

Totalni mrak! Kijev u panici zbog dolazeće zime, ostaće bez ključne tačke za komunikaciju!

Prema izveštajima, operateri bi mogli da obezbede komunikaciju samo između četiri i šest sati dnevno.

Ranije ove godine, vlada u Kijevu je naložila mobilnim operaterima da obezbede stabilnu komunikaciju najmanje deset sati dnevno u slučaju nestanka struje.

Da bi to uradili, kompanijama je naređeno da svoje bazne komunikacione stanice opremiju prenosivim agregatima za struju i baterijama za relejne stubove i kablovske rutere, koje bi mogle da se uključe kada nestane struje.

Međutim, Stanislav Pribitko, koji rukovodi odeljenjem za razvoj mobilnog interneta u Ministarstvu za digitalnu transformaciju zemlje, rekao je novinarima da „ni jedan operater“ neće moći u potpunosti da ispuni ovaj zahtev zbog nedostatka raspoložive opreme koju treba instaliran.

- Ne mogu da kažem da su operateri spremni za najteža vremena... deo baterija se tek sada kupuje. Oni još nisu u Ukrajini i moraće da budu postavljeni kasnije - naveo je on, a citira Suspilne novine.

Prema ukrajinskoj Komori za telekomunikacije, zemlji je potrebno oko 18.000 generatora struje da bi se obezbedila neprekidna mobilna komunikacija.

Osim problema sa opremom, nedostaje i tehničko osoblje koje bi moglo da pokrene generatore i baterije u slučaju nestanka struje, kažu operateri.

Informer

 

Oni za ovo okrivljuju mobilizaciju zemlje, napominjući da, iako im je bilo dozvoljeno da zadrže radnike u vojnoj službi 2024. godine, mnogi tehničari su regrutovani 2022. i 2023. godine.

Operateri su takođe primetili da se baterije i generatori moraju puniti i da ovaj proces zahteva vreme.

To bi moglo značiti da bi, čak i sa dovoljno opreme, veza i dalje bila prekinuta tokom dugotrajnih nestanka struje.

Problemi sa električnom energijom u Ukrajini potiču od ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje.

Oni su počeli u oktobru 2022, nakon bombardovanja ruskog Krimskog mosta, ali su se intenzivirali u martu ove godine kao odgovor na kijevsku kampanju udara dronova na ruske rafinerije nafte i skladišta.

Dok se procene o tome koliko je kapaciteta za proizvodnju električne energije Ukrajina izgubila razlikujnjih meseci.