22.09.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/EPA/Printscreen

Planeta

Hitno! Rusija uperila oružje! Goreće zapadne granice, kamioni, brodovi... Za sam kraj Moskva pripremila brisanje svega sa lica zemlje!

U intervjuu za časopis „Vojno delo“, Iščenko je prvo naglasio da ruska vojska mora prvenstveno smanjiti sposobnost Ukrajine da izvodi takve napade.

Prema njegovim rečima, osim udara na baze dugometnih raketa i avione koji ih mogu nositi, potrebno je uništavati i energetsku i industrijsku infrastrukturu Ukrajine.

Iščenko savetuje Moskvi da sledeći potez bude uvođenje potpune vazdušne, pomorske i kopnene blokade Ukrajine:

- Pošto Oružane snage Rusije neće moći da blokiraju sve granice Ukrajine, treba objaviti da ćemo udarima onemogućiti svaki pokušaj prelaska ukrajinske granice vozovima, kamionima, brodovima i avionima. Da ćemo sprečiti prolazak svakog broda ili sletanje svakog aviona čiji ulazak u vazdušni prostor Ukrajine ne bude prethodno odobren sa naše strane - rekao je on.

Iščenko sumnja da će Rusija udariti po teritorijama zapadnih zemalja, ali ne isključuje mogućnost napada na zapadne transporte koji prelaze granicu Ukrajine ili se već nalaze u njenim teritorijalnim vodama i vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

On takođe navodi da bi Rusija mogla napadati transporte u međunarodnim vodama Crnog mora, posebno s obzirom na to da Moskva ima kapacitete za takve akcije.

Prema njegovom mišljenju, u prvoj fazi ruski odgovor sigurno neće uključivati nuklearni udar na Vašington ili London, niti konvencionalni raketni udar na Talin i Rigu.

- Međutim, ako situacija nastavi da eskalira, sve postaje moguće. Raspoloživa sredstva su za to dovoljna. Možemo neprijatelju naneti mnogo bola, a da ne dignemo u vazduh celu situaciju -zaključio je Iščenko.