22.09.2024.

06:15

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Strašna pometnja u Pentagonu! Udarni Putinov dekret će razvaliti američku vojsku: Niko u istoriji ništa slično uradio nije!

Atlantski savet, analitički centar iz SAD, naveo je da su dva najveća izvoznika uranijuma u Sjedinjene Države Kanada (27 odsto uvoza) i Kazahstan (25 odsto uvoza).

Međutim, Rusija je na jakom trećem mestu sa 12 odsto uvoza i ona igra ključnu ulogu u lancu snabdevanja nuklearnim gorivom, kako putem konverzije, tako i putem obogaćivanja uranijuma.

Rusija godišnje isporučuje oko 20 odsto nuklearnog goriva za američke reaktorske flote u vrednosti od milijardu dolara. Iz ovog razloga je dozvoljeno izuzeće i u novom američkom zakonu koji predviđa obustavu uvoza uranijuma iz Rusije, a koji je došao kao još jedna besmislena mera protiv Ruske Federacije, navodi Sputnjik u svojoj analizi.

Iako su Amerikanci odlučili da „kazne“ Ruse obustavom kupovine uranijuma od njih, ipak su se brzo predomislili i naglasili da će postojati „odstupanja od zakona“ ukoliko američko Ministarstvo energetike utvrdi da im je ruski uranijum ipak potreban.

Kada je reč o titanijumu, Vašington post navodi da su zapadne firme, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, kupile titanijum u vrednosti od više stotina miliona dolara i to od ruske kompanije povezane sa ruskom odbrambenom industrijom.

Ovakve transakcije najbolje ilustruju koliko je tačno Zapad zavisan od Rusije u pogledu određenih proizvoda.

U slučaju ovog metala, ta zavisnost izaziva i zabrinutost za bezbednost kod mnogih američkih političkih i vojnih analitičara, budući da je titanijum od ključnog značaja kada je reč o proizvodnji kako vojnih, tako i civilnih avion, piše Sputnjik.

U 2020. godini, kada je Amerika prestala da proizvodi titanijumski sunđer, inače neophodan za dalju proizvodnju metala, u Rusiji se odvijalo 15 odsto njegove celokupne globalne proizvodnje

Prema procenama njujorške trgovinske korporacije S&P Global, Rusija je drugi najveći svetski proizvođač rafinisanog nikla prve klase i glavni je dobavljač ne samo za Evropu, već i za Kinu.

Pored ovih sirovina, raketni motori su još jedna stavka veoma neophodna Amerikancima, a čiji izvoz Rusi mogu potpuno da obustave. Malo ko van vazduhoplovne industrije SAD zna da Amerikanci decenijama kupuju raketne motore RD-180 i drugu pogonsku tehnologiju od Rusije, vrednu milijarde dolara.