22.09.2024.

07:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Šta ovo Rusi rade?! Objavljeni šokantni snimci sa fronta: Oborili rekord i krenuli svim silama ka Kurahovu, a onda...

Međutim, nijedan od tih napada nije bio uspešan. Ukrajinska 46. aeromobilna brigada, koja drži liniju između Donjecka na istoku i Kurahova na zapadu, odgovorila je udarima bespilotnih letelica sa termitnim bombama, artiljerijom, tenkovima i pešadijom, uništivši, onesposobivši ili oštetivši 44 od 98 ruskih vozila. U četvrtak je u borbama poginulo 72 ruska vojnika, prenosi „Forbs“.

- Ko je od neprijatelja uspeo da pobegne na vreme, može se smatrati srećnikom - poručila je 46. aeromobilna brigada na društvenim mrežama.

Ovo iscrpljujuće korišćenje ljudstva i tehnike stvara dodatni teret za rusku ofanzivu na istoku, koja je usmerena na zauzimanje ukrajinskog uporišta Pokrovsk, 32 kilometra severozapadno od Kurahova. Ruska ofanziva neprekidno je napredovala od kraja prošle godine, prelazeći kroz utvrđenu Avdejevku i približavajući se Pokrovsku, sve dok prošlog meseca ruske snage nisu stigle na deset kilometara od grada.

Nakon nekoliko nedelja, iste te trupe i dalje se nalaze na deset kilometara od Pokrovska.

„Rusko napredovanje prema Pokrovsku je usporeno“, saopštio je prošle nedelje ukrajinski Centar za odbrambene strategije.

To nije izolovan slučaj. Ruski napadi u Zaporožju na jugu Ukrajine takođe su usporeni, kao i ruski protivnapadi na ukrajinski istureni deo u ruskoj Kurskoj oblasti.

„Nedostatak resursa za izvođenje istovremenih ofanzivnih akcija na više frontova glavni je razlog usporavanja ofanzive", zaključuje Centar.

Međutim, i Ukrajinci se suočavaju s problemima. Ukrajinska vojska se bori s mobilizacijom dovoljnog broja vojnika i tehnike za svoje odbrambene operacije na jugu i istoku Ukrajine, dok istovremeno vodi ofanzivu na Kursk.

Dolazak novih brigada iz Nacionalne garde Ukrajine pomogao je stabilizaciji istočnog fronta prošlog meseca, ali je potpuno opremljenih ofanzivnih brigada u Nacionalnoj gardi malo, i moguće je da su sve već raspoređene.

Ukrajinska vojska formira 14 novih brigada i mogla bi ih poslati na istok kako bi zamenile starije jedinice, koje se bore više od godinu dana i kojima je hitno potreban odmor. Najznačajniji događaj je što je elitna 47. mehanizovana brigada ovog meseca konačno napustila liniju fronta na istoku, nakon 15 meseci neprekidnih borbi.

Ukrajina ima dovoljno modernih oklopnih vozila za samo četiri od 14 novih brigada, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski za CNN: „Te brigade su neoštećene... ali su krhke.“

Nasumičnim slanjem ljudi i tehnike u ukrajinsku odbranu zapadno od Donjecka, ruska vojska podseća na okrvavljenog boksera kojem ponestaje snage, ali odbija da se povuče. Ovo bi mogla biti prilika za ukrajinsku vojsku da uzvrati snažnim udarcima — ako i sama nije previše iscrpljena.