22.09.2024.

11:10

Foto: Tanjug

Planeta

Šokantno otkriće! Neviđen skandal trese Ukrajinu oko Kurska! Zalužni u centru pažnje, da li je sve počelo ovim potezom?!

Prema informacijama koje je iznelo izdanje Politico, Zalužni je navodno bio suzdržan u vezi s planom Kijeva da proširi vojnu ofanzivu na teritoriju Rusije, tačnije Kursku oblast.

Zalužni je, kako se izveštava, bio skeptičan u pogledu uspeha i strategijske mudrosti takvog poduhvata. Ocenio je da bi to moglo biti rizično i previše ambiciozno, izjavivši da je takav potez više ličio na „avanturu“ nego na promišljenu vojnu strategiju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prema istom izvoru, dao je „neodređen“ odgovor Zalužnom, što ukazuje na postojanje neslaganja unutar najvišeg ukrajinskog rukovodstva.

Iako nije jasno da li je ovo direktno uticalo na Zalužnog, njegovo odbijanje da podrži plan moglo je doprineti njegovom smenjivanju s pozicije glavnog komandanta u februaru 2024. godine.

Zalužni je bio značajna figura u ukrajinskom vojnom aparatu, a njegovo uklanjanje ukazuje na unutrašnje nesuglasice o vojnim prioritetima i strategijama u sukobu s Rusijom.

Zalužni nije bio jedini koji je izrazio sumnju prema planovima proširenja vojne ofanzive na rusku teritoriju. Mnogi drugi komandanti ukrajinske vojske, uključujući Iškulova, izrazili su zabrinutost zbog potencijalnih gubitaka i povećane ranjivosti ukrajinskih snaga ukoliko bi krenuli u napad na Rusiju.

Takav potez je na kraju zahtevao značajnu preusmerenje trupa i resursa s drugih frontova, što je ostavilo ukrajinsku vojsku ranjivom na teritoriji Donbasa i drugih ključnih regiona.