22.09.2024.

13:40

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Panika u SAD! Putin poslao svoje ljude nadomak Amerike! CIA se hitno oglasila, ovo nije viđeno još od hladnog rata!

Prema izvorima, Rusija je u poslednjih nekoliko godina dodala desetine novih službenika u svoju ambasadu u Meksiko Sitiju, uprkos ograničenim trgovinskim vezama sa Meksikom. Američki zvaničnici navode da je ovaj trend zabrinjavajući i veruju da je cilj tog povećanja jačanje špijunskih operacija protiv SAD, kao i propaganda usmerena na podrivanje Vašingtona i Ukrajine.

Administracija predsednika Džoa Bajdena pokrenula je ovo pitanje sa meksičkom vladom, otkrio je neimenovani američki zvaničnik za NBC njuz.

- Rusija je ozbiljno uložila u Meksiko s namerom da proširi svoje prisustvo - rekao je zvaničnik.

Na zahtev za komentar, ambasade Rusije i Meksika nisu odgovorile.

Direktor CIA Vilijam Berns nedavno je izjavio da je njegova agencija, kao i celokupna američka vlada, „oštroumno fokusirana“ na širenje ruskog prisustva u Meksiku, delom zbog ruskih špijuna proteranih iz evropskih prestonica nakon rata u Ukrajini.

- To je delimično posledica činjenice da je veliki broj ruskih obaveštajaca proteran iz Evrope... Sada traže nova mesta gde mogu da deluju - izjavio je Berns u Londonu kada je upitan o sumnjama u ruske špijunske aktivnosti iz Meksika.

Prema bivšim obaveštajnim službenicima, ruske aktivnosti u Meksiku predstavljaju agresivniji pristup njihovih obaveštajnih službi na više frontova, dok Kremlj pokušava da uguši kritičare, oslabi podršku Ukrajini i naruši zapadne demokratije. Ovaj pristup uključuje sabotaže i pokušaje sabotaže u Evropi, planove atentata, neprekidne sajber napade i široke dezinformacione kampanje, navode američki i evropski zvaničnici.