22.09.2024.

14:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

(VIDEO) Počelo! Rat ušao u još brutalniju fazu! Poletele Fadi-1 i Fadi-2, razorne rakete tuku po Izraelu!

Prema saopštenju, borci Hezbolaha ispalili su desetine artiljerijskih raketa dalekog dometa Fadi-1 i Fadi-2 na stratešku bazu izraelskih vazdušnih snaga, koja se nalazi istočno od grada Haife.

Baza, koja se nalazi u oblasti Nasrija, u dolini Izrael, dom je nekoliko eskadrila izraelskih vazdušnih snaga i borbenih aviona F-16, koji su odgovorni za napade na teritoriju Libana.

Vojna medijska grupa Hezbolaha objavila je video sa ključnim detaljima i informacijama o bazi, nedugo nakon što je objavljena odgovornost za napad.

Vazduhoplovna baza Ramat David, poznata i kao baza Ezer Vajcman ili Krilo 1, glavna je baza koju izraelske okupacione snage koriste za vazdušne operacije prema severu, ka Libanu i Siriji. To je i jedina baza izraelskih vazdušnih snaga na severnim okupiranim teritorijama.

Među eskadrilama koje se nalaze na bazi su 109. eskadrila "Vali" sa borbenim avionima F-16D Barak, 105. eskadrila "Škorpion" sa borbenim avionima F-16D Barak i 101. eskadrila "Prvi lovac" sa borbenim avionima F-16C Barak.

Baza takođe sadrži 160. eskadrilu "Lovac u senci" i 157. eskadrilu "U dolini", koje upravljaju klasifikovanim bespilotnim letelicama, kao i 193. eskadrilu "Branioci Zapada", koja upravlja helikopterima AS565 Panter namenjenim za pomorsko izviđanje.

Na bazi su takođe raspoređene četiri eskadrile odgovorne za podršku na terenu, održavanje i upravljanje operacijama.

Izvori s terena, koji su razgovarali sa Al Majdeenom, potvrdili su da su rakete lansirane na aerodrom Ramat David stigle iz složenih podzemnih baza Hezbolaha "Imad", u kojima su smeštene višestruke raketne lansirne jedinice i trupe.

Izvori su naveli da je baza Imad 4, prikazana u jednom od filmova Hezbolaha, jedna od desetina baza na koje "nisu uticali svi neprijateljski napadi".

Al Majdeen je naglasio da ovaj napad nije uključivao upotrebu precizno navođenih projektila i predstavlja samo preliminarni odgovor na izraelsku agresiju.

Izvori su istakli da je napad usledio kao odgovor na kontinuirane i obimne napade na libansku teritoriju, uz napomenu da se u saopštenju Hezbolaha ne pominje odgovor na izraelsku agresiju na južna predgrađa Bejruta, niti ubistvo komandanta ili terorističke napade putem telekomunikacionih uređaja.

Rakete Fadi-1 i Fadi-2 dalekog dometa prvi put su upotrebljene otkako je Hezbolah započeo svoju vojnu kampanju podrške palestinskom narodu 8. oktobra 2023. godine.

Fadi-1 je raketa kalibra 220 mm koja se lansira iz višecijevne raketne lansirne jedinice (MRL) i jedna je od raketa prikazanih u videu Imad 4. Njena maksimalna daljina doseže 80 km.

Fadi-2 je raketa kalibra 302 mm, takođe lansirana iz MRL, i jedna je od raketa prikazanih u videu Imad 4. Projektil ima maksimalni domet od 105 km.

Ovi sistemi su upotrebljeni u nedelju kako bi se naglasilo da front podrške Hezbolahu, koji izraelski premijer Benjamin Netanijahu želi uništiti, proširuje svoje ciljeve i domet dejstava.