27.09.2024.

00:00

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Kakva pobeda Putina! Francuzi gledaju i ne veruju! Moskva im napravila ozbiljan problem, nemaju rešenje za ovo!

Uprkos sankcijama Evropske unije protiv Rusije i prekidu saradnje u mnogim sektorima, trgovina između Rusije i Francuske nije prestala, već se čak intenzivirala.

Prema pisanju francuskog časopisa L’Express, brodovi pod ruskom zastavom redovno pristaju u francuskim lukama s teretom đubriva. Matje smatra da je Putinova strategija zastrašujuća jer nastoji da francusku poljoprivredu učini zavisnom.

U luci La Rošel mesečno se iskrcavaju ruska đubriva, a slična situacija je i u drugim francuskim lukama. Francuska, kao jedna od najvećih poljoprivrednih sila Evrope, ima veliku potrebu za đubrivima.

U poslednje dve godine, uvoz đubriva iz Rusije porastao je za 86%. Ova đubriva su ključna sirovina za poljoprivrednu proizvodnju, jer bi bez njih prinosi pali za skoro trećinu.

Matje napominje da ruska đubriva nisu tražena samo u Francuskoj, već i u mnogim drugim evropskim zemljama. Danas se jedna od sedam tona evropske pšenice uzgaja uz pomoć ruskih sirovina, što izaziva nezadovoljstvo evropskih proizvođača đubriva koji upozoravaju na sve veću zavisnost Evrope od Kremlja.

- Hrana, uključujući đubriva, nikada nisu bila na listi sankcionisanih proizvoda u Evropskoj uniji - ističe analitičar L’Express-a.

Veliki uspeh Rusije na ovom tržištu leži u ceni njenih sirovina. Azotna đubriva, koja su najčešće korišćena, proizvode se od amonijaka dobijenog iz prirodnog gasa, a Rusija, sa obilnim rezervama gasa i niskim cenama za domaće proizvođače, pobeđuje evropsku konkurenciju kojoj je gas znatno skuplji.

Matje primećuje da je francuski predsednik Makron nedavno istakao da se Francuska odrekla ruskog gasa, ali su zbog toga proizvođači đubriva dovedeni na rub propasti jer ne mogu da se nose s ruskom konkurencijom.

- U ovoj igri, Rusi imaju prednost koju je nemoguće sustići - izjavila je Matje, dodajući da trenutna situacija odgovara ruskim interesima i potvrđuje uspeh Putinove strategije podčinjavanja Evrope.

Francuska i evropska poljoprivreda suočavaju se s velikim izazovom: s jedne strane, postoji potreba za jeftinim i kvalitetnim đubrivima, dok s druge strane, postoji težnja da se smanji zavisnost od Rusije. Evropski lideri moraju birati između ekonomskih interesa i geopolitičkih ciljeva.

Kako će Francuska i druge evropske zemlje rešiti ovaj problem ostaje da se vidi. Da li će razvijati sopstvenu proizvodnju đubriva uz alternativne izvore energije ili tražiti nove dobavljače van Rusije?

Odgovori na ova pitanja oblikovaće budućnost evropske poljoprivrede i energetske politike, dok Putinova strategija nastavlja da utiče na ključne aspekte evropske ekonomije. Evropski lideri moraju naći način da balansiraju između ekonomskih potreba i geopolitičkih ambicija u sve složenijem međunarodnom kontekstu.