22.09.2024.

21:00 >> 19:29

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

(FOTO) Kakav debakl Rusije! RS-28 Sarmat eksplodirao na mestu lansiranja!

Satelitski snimci objavljeni na internetu pokazuju ogroman krater nastao kao rezultat eksplozije rakete.

Pored toga, sistem za praćenje požara FIRMS zabeležio je ozbiljan požar u oblasti Plesecka. Po svoj prilici, stručnjacima će sada trebati dosta vremena da obnove infrastrukturu deponije.

Vredi napomenuti da stručnjaci, kada analiziraju šta se dogodilo, nisu skloni da posipaju glavu pepelom, ističući da se trenutno testira samo najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa. Ti testovi su neophodni da bi se eliminisali svi postojeći nedostaci.

Podsetimo, interkontinentalnu raketnu RS-28 Sarmat proizvođači pozicioniraju kao raketu koja se ne može presresti. Stručnjaci to objašnjavaju smanjenjem aktivnog dela putanje leta.

Dodajmo da je prvo punopravno lansiranje Sarmata izvedeno sa kosmodroma Pleseck u aprilu 2022. godine prošlo uspešno. Trenažne bojeve glave su potom bezbedno stigle na poligon Kura na Kamčatki, a proračunate karakteristike rakete potvrđene su u svim fazama leta.

Interkontinentalna balistička raketa (ICBM) Sarmat je razvoj ruskog Državnog raketnog centra po imenu V.P.. Stručnjaci kažu da ima sposobnost da isporuči višestruku bojevu glavu težine do 10 tona u bilo koju tačku na planeti.

Pre samo nekoliko dana, uoči glasanja u EU koje se tiče dozvole Kijevu da koristi njihove projektile za napad duboko u Rusiju, ruski zvaničnik je upozorio da bi ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat, poznata na Zapadu kao „Satana II“, mogla da stigne do Strazbura, jedne od lokacija na kojoj se nalazi Evropski parlament, za samo 3 minuta i 20 sekundi.