22.09.2024.

21:30

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

Amerika šalje pomoć Izraelu! Grupa sa 90 aviona i 6.500 vojnika krenula ka Istočnom Mediteranu!

Nosač aviona USS Hari S. Truman (klase Nimic) i snage od 6.500 ljudi, zajedno sa drugim brodovima u njegovoj udarnoj grupi, krenuće početkom sledeće nedelje iz baze u Norfolku i Mejportu na Floridi.

Ovo su saopštili zvaničnici američke mornarice, preko svog specijalizovanog portala Stars and Stripes.

Udarna grupa nosača aviona USS Harri S. Truman uključuje Carrier Air Wing 1 sa devet eskadrila aviona, krstaricu sa navođenim projektilima klase Ticonderoga USS Gettysburg i dva razarača navođenih raketa klase Arleigh Burke, USS Stout i USS Jason Dunham.

Udarna grupa je provela poslednjih nekoliko meseci u zapadnom Atlantskom okeanu na retkom, unapred planiranom raspoređivanju za koje se očekuje da će brod odvesti u neprijateljsko okruženje Crvenog mora.

„Službenici i mornari Sjedinjenih Država i savezničkih nacija koji se mesecima skoro svakodnevno bore da obaraju bespilotne letelice i rakete koje su ispalili pobunjenici Huti koje podržava Iran iz Jemena, biće spremni za Bliski istok“, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Po istom principu zaštite Izraela, nosaču aviona USS Gerald R. Ford u oktobru 2023. godine je naređeno da isplovi u to područje nakon smrtonosnog napada militanata Hamasa na Izrael.

Od napada, snage jemenskog pokreta Huti su gađali trgovačke brodove i brodski saobraćaj u Crvenom moru.

Nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer zamenio je nosač aviona Ford.

Ajzenhauer je završio osmomesečno raspoređivanje u toj oblasti u julu, a dužnost od njega je preuzeo nosač aviona USS Teodor Ruzvelt.

U avgustu je američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio produženje boravka USS Teodor Ruzvelt, dok je upravljao nosačem aviona USS Abraham Linkoln, takođe u Crvenom moru.

Nosač aviona USS Hari S. Truman će se rasporediti na Bliskom istoku sa udarnim snagama od 90 aviona, uključujući lovačke avione F/A-18 Super Hornet, komandne i kontrolne avione E-2D Hawkeye, avione za elektronsko ratovanje EA-18G Growler i helikoptere MH-60 Seahawk.