23.09.2024.

06:02

Foto: Profimedia/Shutterstock/Pexel

Planeta

(VIDEO) Katastrofa! Rusiju počeli da spaljuju misterioznim oružjem! Širom zemlje stravične eksplozije, ogromne vatrene lopte gutaju sve!

- U napadu u sredu detonirano je 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što je ekvivalentno 750.000 granata. U prosečnim borbenim dejstvima, Rusija ispaljuje oko 10.000 granata nedeljno. To znači da je ovo zaliha za dva do tri meseca. Kao rezultat ovog napada, Rusija je pretrpela gubitke u municiji, a uticaj tih gubitaka videćemo na frontu u narednim nedeljama - izjavio je pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obaveštajnog centra estonskih odbrambenih snaga.

Prema procenama ukrajinskih izvora, u ova tri napada Rusija je izgubila oko 60.000 tona raketa i granata.

Eksplozija se dogodila u skladištu gde su se, prema izveštajima, nalazile Iskanderi i severnokorejske rakete

U arsenalu Toropca nalazile su se značajne zalihe granata za malokalibarsko oružje, minobacačke i artiljerijske rakete, kao i balističke rakete dugog dometa, uključujući, moguće, ruske Iskandere i severnokorejske KN-23.

Prema ukrajinskom glavnom štabu, skladište u Tihorecku je jedno od tri najveća skladišta municije u logističkom sistemu ruskih trupa.

Štab je procenio da je u skladištu u Tihorecku bilo 2000 tona municije, uključujući i severnokorejske metke, u trenutku napada dronova. Velika vatrena kugla koja se pojavila nakon udara potvrđuje tu procenu.

Prvi napad na Toropac i kasniji napad na Tihoreck bili su toliko snažni da su registrovani kao mali potresi i privukli su pažnju NASA-inih satelita, piše Forbes.

Ukrajina sve dublje i preciznije gađa strateške ciljeve unutar Rusije, što ukazuje na promenu taktike u kampanji udara.

Ukrajinski zvaničnici mesecima su tražili od evropskih i američkih partnera dozvolu za korišćenje dalekometnih projektila — britanskih Storm Shadow, francuskih SCALP-EG i američkih taktičkih raketa — protiv ciljeva duboko unutar Rusije, uključujući skladišta municije.

Međutim, Evropa i SAD su odbijale dati odobrenje. Nestrpljivi Ukrajinci su udvostručili domaću proizvodnju oružja, dronova i raketa kojima mogu gađati mete unutar Rusije bez odobrenja.

Nedavni napadi takođe pokazuju razmere ukrajinskih udara. Dok su raniji napadi na ciljeve do 1770 kilometara unutar Rusije bili logistički impresivni, ali manjeg obima, novi napadi su bili znatno destruktivniji, ukazujući na bespilotne letelice koje možda ne lete tako daleko, ali imaju veću razornu moć i dostupne su u većem broju.

Novo, još razornije oružje.

Ovo može značiti korišćenje nove ukrajinske Paljanice na mlazni pogon, koja je po karakteristikama slična krstarećoj raketi. Prema izveštajima sa terena u Toropcu, stanovnici su čuli zvuk mlaznih motora pre eksplozija na skladištima municije.

Palyanica sa krilima i turbomlaznim motorom razvijala se više od godinu dana i nedavno je debitovala u borbenim dejstvima. Dana 24. avgusta najmanje jedna Paljanica pogodila je metu na Krimu, objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Palyanica je opremljena turbomlaznim motorom AI-PBS-350, zajednički razvijenim od strane češke kompanije PBS i ukrajinske firme Ivčenko-Progress. AI-PBS-350 težine 220 funti proizvodi 3400 njutna potiska, što omogućava projektilu od jedne tone da leti nekoliko stotina kilometara.

Paljanica je po veličini, brzini i dometu slična ukrajinskoj krstarećoj raketi Neptun sa turboventilatorskim motorom.

Glavna razlika između Neptuna i Paljanice su njihovi motori. Neptun ima efikasan, ali skup turboventilator, dok Paljanica koristi jednostavniji i jeftiniji turbomlazni motor, što znači da Ukrajina može proizvesti više Paljanica nego Neptuna.

Veći broj projektila znači veće razaranje. Dok su napadi Neptunom obično uključivali samo nekoliko projektila, prvi napad na Toropac možda je uključivao i stotinu.