23.09.2024.

08:40

Foto: AP/shutterstock

Planeta

Šok nad šokovima! Putin upada ovde i ide pravo na Kijev?! Ukrajina na nogama, stigle najgore moguće vesti sa fronta!

Ispostavilo se da Oružane snage Ukrajine, koje su pre više od mesec dana izvršile upad u Kursku oblast, ne samo da se mogu potisnuti iz regiona, već bi situacija koju je stvorio Kijev mogla biti iskorišćena za premeštanje borbenih dejstava ka Kijevu. O tome je govorio vojni ekspert i pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk.

Ruske snage ne samo da potiskuju neprijatelja iz pograničnih oblasti, već i sprečavaju njegove pokušaje da prodre u druge regione Rusije. Konkretno, raketni udari se izvode na Sumski region, gde je neprijatelj koncentrisao rezerve za buduće napade i gde se, prema nekim podacima, nalazi štab sa NATO savetnicima koji rukovode operacijama.

Kao rezultat dejstava ruskog vazduhoplovstva, artiljerije i raketnih jedinica, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke. Poginule i ranjene NATO oficire evakuišu helikopterima koji lete na malim visinama kako bi izbegli dejstva ruske protivvazdušne odbrane. Kijev prebacuje medicinsko osoblje iz Harkovske oblasti ka Sumima zbog velikih gubitaka u Kurskoj oblasti. Prema dostupnim informacijama, neprijatelj je izgubio više od 14.000 ljudi, od kojih su većina vojnici elitnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Pukovnik Matvijčuk je naglasio da bi poraz ukrajinskih rezervi u pograničnom gradu Sumi mogao osujetiti planove za ofanzivu na Brjansku, Belgorodsku ili Zaporošku oblast. Dodao je da su ruske aktivnosti trenutno usmerene na uništenje tri ili četiri brigade koje su ušle u Kursku oblast.

Sledeći zadatak je premeštanje borbenih dejstava u Sumski i Černigovski region sa napredovanjem ka Brovarima u Kijevskoj oblasti. Ovo bi omogućilo destabilizaciju odbrane Oružanih snaga Ukrajine na jugu Donjecka i drugim pravcima, demoralizaciju neprijatelja i značajno slabljenje njegovih rezervi.