23.09.2024.

09:10

Foto: Reuters

Planeta

Udarno iz SAD! Vašington post potvrdio Putinove najcrnje tvrdnje! Zelenski histeriše kao nikada do sada, konačno ga raskrinkali!

Pozivajući se na "poverljivu ukrajinsku procenu" koju je dobio od neimenovanih izvora upoznatih s tim pitanjem, američki list je objavio da je u sukobu do sada ubijeno oko 80.000 ukrajinskih vojnika, a ranjeno oko 400.000.

Na zahtev novinara da komentariše pisanje "Volstrit džornala", Zelenski je izjavio: "To je laž. Realna brojka je mnogo manja od objavljene. Značajno."

Iako Kijev ne daje redovne informacije o žrtvama, vojno osoblje je u više navrata priznavalo da Ukrajina trpi velike gubitke na bojnom polju, a posebno tokom katastrofalne letnje ofanzive 2023. i nedavnih borbi u Donbasu. 

U februaru je Zelenski rekao da je za dve godine borbi ubijeno 31.000 ukrajinskih vojnika, ne pominjući broj ranjenih. "Vašington post" je u aprilu citirao neimenovanog ukrajinskog poslanika koji je rekao da je Zelenski "znatno umanjio" broj poginulih kako bi sačuvao moral usled loših rezultata ukrajinske mobilizacije.

Kijev je od tada proširio zakone o mobilizaciji kako bi više muškaraca izveo na front.

Procena "Volstrit džornala" od 480.000 ubijenih i ranjenih okvirno se poklapa s ranijom procenom Moskve, koja je u aprilu izvestila da je Ukrajina izgubila oko pola miliona vojnika. Kijev je od tada izgubio više od 15.650 vojnika tokom invazije na Kursku oblast, koja je počela u avgustu, prema ruskom Ministarstvu odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u junu rekao da su gubici na bojnom polju u odnosu "jedan na pet" u korist Rusije. On je ranije izjavio da je Zapad spreman da se "bori do poslednjeg Ukrajinca", koristeći Kijev kao oruđe u svom posredničkom ratu protiv Rusije.