30.09.2024.

00:00

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Hitno! Ukrajina diže belu zastavu?! Pojavila se vest o predaji režima Zelenskog: Britanci otkrili kada i zašto prestaju ratna dejstva!

Prema Merkurisovom mišljenju, ključni faktori koji bi mogli dovesti do takvog scenarija su visoki gubici ukrajinskih oružanih snaga i nedostatak očekivane zapadne pomoći

Merkuris smatra da bi Zelenski, njegov šef kabineta Andrij Jermak i drugi visoki zvaničnici mogli biti prinuđeni da objave ukrajinskom narodu da zemlja više nije u stanju da nastavi borbena dejstva.

Analitičar sugeriše da Ukrajina trenutno nema druge alternative osim pregovora sa Rusijom i pristanka na prekid vatre.

Zanimljivo je da je sam predsednik Zelenski nedavno u intervjuu ukrajinskim medijima spomenuo postojanje tročlanog plana koji bi mogao poslužiti kao „početak i temelj“ za pregovore sa Rusijom „u bilo kom formatu“. Međutim, detalji ovog plana nisu javno objavljeni.

Sa druge strane, ruski stav ostaje nepromenjen. Kremlj insistira da bi eventualni pregovori trebalo da uzmu u obzir trenutnu situaciju na terenu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otišao je korak dalje, tvrdeći da pregovori trenutno nemaju smisla zbog nedostatka konstruktivnih predloga sa ukrajinske strane.