23.09.2024.

12:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Svet ovo mora da čuje! Erdogan otkrio istinu o Ukrajini koju Zapad godinama skriva: Određeni lobiji su ovo uradili...

- Mi smo ulagali i ulažemo napore za rešavanje ukrajinskog sukoba. Pregovori u Istanbulu dokazali su uspešnost aktivne uloge Turske. Međutim, određeni lobiji nisu želeli da ti napori ostvare svoj cilj. U svakom slučaju, činimo i činićemo sve što je moguće kako bismo završili rat, ne dopuštajući nova razaranja - rekao je turski lider tokom posete SAD, prenosi turska državna agencija Anadolu.

Rusija bi bila spremna da se vrati „istanbulskim principima“ za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali na osnovu novih realnosti, izjavio je ranije ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U septembru, na Istočnom ekonomskom forumu, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da, ukoliko Ukrajina pokaže želju za pregovorima, Rusija od njih nije odustala, ali da bi pregovori bili vođeni na osnovu dogovora postignutih u Istanbulu.

Krajem novembra 2023. godine, šef frakcije stranke Vladimira Zelenskog „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi i član odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, David Arahamija, izjavio je da su vojna dejstva u Ukrajini mogla biti okončana još u proleće 2022. godine. Međutim, vlasti u Kijevu, pod pritiskom Zapada, nisu pristale da okončaju sukob, odbijajući uslov o neutralnosti Ukrajine.

Nakon pregovora sa ruskom stranom u Istanbulu, tadašnji britanski premijer Boris Džonson pozvao je Kijev da ne potpisuje ništa sa Rusijom i da „jednostavno nastavi da se bori“.