30.09.2024.

00:15

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Bože sačuvaj! Putin je sad kriv i za ovo?! Šokantna optužba Poljske, Rusi slušaju i ne veruju šta čuju!

Zbog izuzetno jakih kiša na jugu Poljske došlo je do poplava – reke su se izlile iz svojih korita, poplavljena su naselja, a u toku je evakuacija stanovništva. Već je poznato da ima nekoliko žrtava. Vlada Poljske je na poplavljenim područjima proglasila vanredno stanje zbog prirodne nepogode.

„U vezi sa poplavom koja se dešava na jugozapadu Poljske, suočavamo se sa informaciono-psihološkom operacijom Ruske Federacije, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom nalogu Sajber odbrambenih snaga Oružanih snaga Poljske na platformi X.

Poljski vojnici tvrde da Rusija „u sajber prostoru koristi tehniku selektivnog odabira informacija i nastoji da kod primalaca izazove osećaj straha i bespomoćnosti“. Tvrdi se i da je jedan od elemenata „operacije“ pokušaj podrivanja poverenja u strukture državne bezbednosti Poljske.

Međutim, poljska vojska ne iznosi konkretne dokaze o ruskoj aktivnosti u sajber prostoru povodom poplava u Poljskoj. Na Zapadu i u zapadnim medijima često se upućuju optužbe na račun Rusije povodom različitih događaja, uključujući navodno mešanje u unutrašnje stvari, ali bez navođenja dokaza, a kasnije se te tvrdnje ne potvrđuju, kao što je bio slučaj sa optužbama za navodno mešanje u američke izbore. Rusija takve izjave odbacuje i naziva ih neosnovanim.

Slično je bilo i sa tvrdnjama koje su se pojavljivale u zapadnim medijima o navodnoj pretnji ruskih ribara Danskoj – tvrdilo se da će produženje sporazuma o ribarstvu između Rusije i Farskih ostrva navodno omogućiti Moskvi da „špijunira Zapad preko ove teritorije“. Ove optužbe, kako je kasnije izjavila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za RIA Novosti, bile su usmerene na narušavanje odnosa između Moskve i Toršavna, a nazvala ih je delom kampanje Zapada protiv Rusije.