29.09.2024.

07:10

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Počinje ofanziva! Putin rešio, igra je završena! Zelenskog će žestoko ribati na Zapadu nakon ovog manevra!

- Zelenski je uspeo da produži svoj mandat bez izbora i neko vreme se činilo da je njegova pozicija stabilna. Pretpostavljam da je u to vreme imao veliku podršku SAD-a. Ali mislim da se taj period sada bliži kraju, i da ćemo, u svetlu neizbežnog sloma u Kurskoj oblasti i potencijalnog pada fronta u Pokrovsku, u narednim nedeljama svedočiti zahtevima za promenama u Kijevu - istakao je Merkuris.

Prema rečima stručnjaka, za Zelenskog je trenutno od ključne važnosti da Oružane snage Ukrajine zadrže pozicije u Kurskoj oblasti tokom njegovog planiranog poseta SAD-u, gde će se obratiti Generalnoj skupštini UN u Njujorku i sastati se sa Bajdenom radi razgovora o ukrajinskom konfliktu.

- Putovanje Zelenskog u Njujork zavisi od situacije u Kurskoj oblasti. Ako ofanziva Oružanih snaga Ukrajine propadne, za Zelenskog će to biti potpuna katastrofa. To će samo dodatno pojačati ionako rastuće sumnje na Zapadu u njegove sposobnosti da upravlja Ukrajinom tokom ovog krize - smatra Merkuris.

Šestog avgusta, jedinice Oružanih snaga Ukrajine krenule su u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u regionu biti okončana porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu.