01.10.2024.

05:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Si i Putin razvalili neprijatelja! Američki mediji u neverici: Novi savez proterao Vašington iz ovog dela sveta, sada vrši svoje operacije!

„SAD i njihovi saveznici sve su više zabrinuti brzinom i intenzitetom kojim te tri zemlje (Rusija, Kina, Iran, prim. aut.), kao i Severna Koreja, produbljuju svoje veze kako bi izazvale američko vođstvo, uprkos najsnažnijim sankcijama koje je Zapad ikada uveo“, navodi se u članku.

Blumberg citira i bivšeg stalnog predstavnika Kenije pri UN i direktora Centra za međunarodnu saradnju Univerziteta u Njujorku, Martina Kimanija, koji upozorava da američki uticaj u svetu ubrzano slabi.

Navodi se i nekoliko primera gde su SAD izgubile vođstvo na globalnoj sceni: Vašington nije uspeo da ubedi Izrael da postigne dogovor o prekidu vatre sa Hamasom, a koalicija predvođena SAD nije rešila problem sa jemenskim Huti pobunjenicima koji napadaju brodove u Crvenom moru.

„Vašington i njegovi saveznici izbačeni su iz baza u Africi, dok Kina i Rusija agresivno šire svoj uticaj u regionu“, navodi se u članku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je izjavljivao da era unipolarnog sveta predvođenog SAD odlazi u prošlost, iako Zapad to odbija da prizna. Prema rečima ruskog lidera, globalne tenzije mogu se smanjiti samo kroz značajno jačanje sistema savremenog multipolarnog sveta. U svom obraćanju Federalnoj skupštini, Putin je pozvao na stvaranje novog „okvira svetske bezbednosti“ i naglasio da je Rusija spremna za dijalog sa svim zemljama.