02.10.2024.

00:00

Foto: Reuters

Planeta

Erdogan kipti od besa! Zbog ovog juri da što pre uđe u BRIKS! Pred celim svetom otkrio šta mu je Amerika uradila!

- Mere i ograničenja protiv turske odbrambene industrije, uvedene od strane SAD, našeg NATO saveznika, negativno utiču na osećaj poverenja. Takođe, sankcije CAATSA i naše isključenje iz programa F-35 su u suprotnosti sa duhom saveza - rekao je Erdogan.

Letos je turski list Kumhurijet pisao da Turska i dalje želi da kupi američke lovce F-35 kako bi stekla prednost nad grčkom avijacijom. Prema informacijama iz lista, Ankara je ponudila da ne aktivira ruske PVO sisteme S-400 u zamenu za američke avione.

Ovu informaciju demantovalo je tursko Ministarstvo odbrane, istakavši da se ruski sistemi već nalaze u naoružanju. U 2017. godini Turska je potpisala ugovor sa Rusijom za isporuku S-400 sistema, dok je Vašington zahtevao da Ankara odustane od ruskih sistema u korist Patriota. Nakon što Turska nije popustila pred američkim pritiskom, izbačena je iz programa F-35 i uvedene su sankcije protiv rukovodilaca turske odbrambene industrije prema zakonu CAATSA.

U 2022. godini, direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev izjavio je da su Rusija i Turska potpisale ugovor za isporuku drugog puka S-400 i da je isporuka već u toku.