23.09.2024.

15:10

Foto: Reuters

Planeta

Loše vesti za Kamalu! Nije ni svesna kako joj se ovo dogodilo! Pre debate sa Trampom imala jedan plan, a sada...

To očigledno nije dovoljno da promeni osnovnu stvarnost: Haris i Tramp i dalje se nalaze na putu ka „sudaru“ na izborima u novembru.

Debate su bile velika prilika za Haris da dokaže svoju snagu na sceni zajedno sa Trampom, suočivši se licem u lice prvi, a možda i poslednji put. Haris je premašila očekivanja, jer ju je većina ocenila kao snažnijeg kandidata. Prema anketi „Njujork tajmsa“ i „Sijena koledža“, dve trećine glasača (67%) izjavilo je da je dobro nastupila na debatama, navodi „Politiko“.

Međutim, ankete ukazuju na blago smanjenje podrške Haris, tačnije, vođstvo demokrata poraslo je za samo jedan procentni poen od dana debate.

Ako pažljivo pogledamo rezultate u sedam ključnih država, jasno je da njeno vođstvo ostaje izuzetno malo i krhko, posebno imajući u vidu kako su ankete potcenile Trampa na prethodnim izborima.

Haris ima prosečnu prednost od jednog poena ili više u samo dve države.

„Njujork tajms“ je ovog vikenda pisao o istoriji anketa koje su precenjivale demokrate u Viskonsinu, uključujući 2016. godinu (kada su ankete pokazivale da Hilari Klinton ima malu, ali stabilnu prednost koja je nestala kada je Tramp postao prvi republikanac od 1984. godine koji je osvojio tu državu) i 2020. godinu (kada je Bajdenovo veće vođstvo skoro u potpunosti nestalo).

Sve ove informacije sugerišu da, iako je Haris ostvarila mali napredak, trka sa Trampom ostaje veoma tesna i neizvesna, naročito u ključnim državama.