24.09.2024.

20:20

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Rusiji prekipelo! Počela velika ofanzivna operacija ka gradovima! Kritična situacija na istoku, Ukrajini preti stravičan poraz!

Vojnici 81. posebne aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine napuštaju svoje položaje u delu DNR, koji kontroliše Kijev, rekao je Sputnjiku predstavnik ruske agencije za sprovođenje zakona.

„Deset ljudi je samostalno napustilo svoje pozicije“, pojasnio je sagovornik agencije.
Prema njegovim rečima, razlozi su bili nebriga od strane komandanata, deficit granata i municije, kao i hroničan nedostatak hrane i dug boravak na liniji fronta bez rotacije

Hitno! Rusi uleteli u prostor saveznika SAD, ispaljene rakete! Projektili lete na sve strane, poletela lovačka avijacija!

 

Ruski avijacioni udar kod Kupjanska: Gubici ukrajinskih snaga u vojnicima i tehnici

Ruske Oružane snage izvele su avijacioni napad na bazu ukrajinskih snaga kod Kupjanska, pri čemu je protivnik izgubio 40 vojnika i pet jedinica tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Evakuacione grupe "Ahmata" pod napadima dronova i ukrajinske paljbe

Evakuacione grupe "Ahmata" pod stalnim napadima dronova i paljbom ukrajinskih snaga izvlače ukrajinske vojnike koji su se predali sa fronta.

Komandant specijalne jedinice "Ahmat" o ukrajinskim logorima u Kurskoj oblasti

Komandant specijalne jedinice "Ahmat", Apti Alaudinov, izjavio je da ukrajinska vojska ubija civile u Kurskoj oblasti i da postoje dokazi o postojanju logora. „Imamo i video snimke i sve dokaze o tome kako su pucali na njih, o postojanju logora i gde su prebacili stanovnike oblasti“, rekao je on u emisiji "Solovjov lajv". I portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, govorila je o konclogorima koje su Ukrajinci napravili u ruskim pograničnim oblastima.

Oboreni ukrajinski dronovi iznad Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti

Ruska PVO je tokom noći oborila 13 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Kurske i Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zarobljeni ukrajinski vojnik o sumnjama britanskih instruktora u efikasnost ukrajinske odbrane

Zarobljeni ukrajinski vojnik Valerij Volkul izjavio je da su britanski instruktori tokom obuke sumnjali u efikasnost ukrajinske odbrane i da su ukrajinski komandanti vojnicima nametali zadatke koji su pogubni i nerealizovani. „Momci su se žalili, čemu nas to uče ako sami kažu da bez avijacije i artiljerije nijedna vojska ne bi izdržala“, rekao je Volkul. Takođe je istakao da instruktori nisu imali dovoljno iskustva i da su tokom obuke u Britaniji koristili bugarske puške koje su se često blokirale.

 

Grom iz Moskve! Putin doneo udarnu odluku koja menja tok rata! Konačno je prolomio da ovo uradi, vojska je dugo čekala!

 

Izveštaj sa fronta: Ruska ofanziva se širi, teške borbe kod Ugljedara i Pokrovska, zatišje u Kurskoj oblasti

Ruske snage nastavljaju napredovanje u pravcima Ugljedara i Pokrovska. Krvave borbe se vode u okolini Torecka, dok se u Kurskoj oblasti situacija smirila nakon intenzivnih napada bespilotnim letelicama i artiljerijskog granatiranja, saopštile su lokalne vlasti. Ukrajinska vojska trpi značajne gubitke, a na pravcu Donjecka ruske trupe brzo napreduju ka ključnim pozicijama.

Artiljerijski udari i borbe na frontovima: Intenzivni sukobi od Hersona do Zaporozja

Tokom noći, ruska protivvazdušna odbrana uništila je osam bespilotnih letelica iznad Belgorodske i Kurske oblasti, dok su dronovi izazvali požare u Rostovskoj oblasti. Grad Gubkin i nekoliko sela u Belgorodskoj oblasti bili su pod teškim artiljerijskim napadima, uz zabeležene mrtve i ranjene.

U Zaporožju je izvršen napad na fabriku "Motor sič", gde se proizvode delovi za rakete i gde je stacionirano više od 400 ukrajinskih vojnika. Snažne detonacije odjeknule su tokom napada, što ukazuje na ozbiljna oštećenja vojnih kapaciteta u regionu.

Kurska oblast: Zatišje pred buru, OSU rotira snage

Na Kurskom pravcu, situacija se poslednjih dana stabilizovala, ali i dalje vlada napetost. Ukrajinske snage povlače trupe ka mestima probijanja fronta, dok ruska vojska zadržava svoje pozicije. Na istoku oblasti nema većih promena, ali se stiče utisak da je ovo samo zatišje pred novu eskalaciju borbi.

Analiza: Borbe na istoku Ukrajine u kritičnoj fazi

Na pravcu Donjecka, situacija se pogoršava za ukrajinske snage, dok Rusija koristi dronove i artiljeriju za ometanje ukrajinske rotacije i jačanje sopstvenih pozicija. Na jugu i zapadu Donjecka, ruske snage ostvaruju taktičke pobede, dok se u oblasti Torecka vode žestoke ulične borbe. U regionima zapadno od Ugljedara i duž linije fronta u Pokrovskom, ruska vojska nastavlja sa strateškim napadima koji stvaraju uslove za dalje napredovanje.

Situacija u svim ovim oblastima pokazuje značajnu promenu u dinamici sukoba, gde Rusija postepeno preuzima inicijativu i ostvaruje teritorijalne dobitke, dok ukrajinska strana trpi ozbiljne gubitke i nastoji da konsoliduje svoje odbrambene linije.