24.09.2024.

08:40

Foto: Profimedia, Printscreen, Reuters

Planeta

Užas! NATO zemlje najavile šta će uraditi ruskim brodovima! Cela Rusija na nogama, Moskva ovo ne sme da dopusti!

U intervjuu za list „Helsingin Sanomat“, Merilo je istakao da je cilj razviti konkretne planove koji bi omogućili saveznicima da zatvore Finski zaliv za ruske brodove u slučaju pretnje.

- Pomorska odbrana je oblast u kojoj će se saradnja između Finske i Estonije pojačati, i moguće je da ćemo razviti preciznije planove o tome kako, ako bude potrebno, možemo potpuno blokirati neprijateljske aktivnosti u Baltičkom moru, doslovno govoreći. S vojnog aspekta, to je ostvarivo, spremni smo na to i idemo u tom smeru - rekao je Merilo.

Merilo je naglasio da zatvaranje Finskog zaliva zavisi od bezbednosne situacije.

- Ako bude pretnje i to bude neophodno, spremni smo da to uradimo radi zaštite - izjavio je general-major za list.

Merilo nije precizirao da li takvi planovi već postoje.

Godine 2022. bivši komandant EDF-a, general Martin Herem, izjavio je da će u narednim godinama biti moguće blokirati Finski zaliv i ometati vezu između Sankt Peterburga i Kalinjingrada, ako se ukaže potreba.

Te godine, Estonija je predstavila planove za proširenje svoje mornarice, investirajući u morske mine i dalekometne protivbrodske rakete Blue Spear.

Herem je ranije ove godine takođe govorio o odbrani Baltičkog mora.

- Poljska strategija dalekog dometa prvobitno je bila usmerena na pomorske pretnje. General Andžejčak je postavio jednostavno pitanje: zašto dozvoliti Rusima da prave probleme u Baltičkom moru, ako možemo uništiti njihove brodove iz daljine ili ih uhvatiti u zamku u njihovim matičnim lukama? - rekao je Herem za „Baltic Sentinel“ u julu.

Herem je objasnio da su izračunali broj raketa potrebnih za neutralisanje ruske Baltičke flote i zaključili da bi zemlje Baltičkog mora trebalo zajednički da ulože milijardu evra kako bi značajno ograničile aktivnosti flote.