27.09.2024.

07:10

Foto: Informer

Planeta

Ovo će morati da predaju Putinu! Šok u srcu Evrope, češki predsednik poručio Ukrajincima: Evo kakav će biti ishod...

- Najverovatniji ishod ovog rata biće zadržavanje... (kontrole Rusije nad – prim. red.) delom teritorije Ukrajine... privremeno - izjavio je Pavel u intervjuu za list „Njujork Tajms“.

On je precizirao da privremeno stanje može značiti i mnogo godina.

Prema mišljenju češkog predsednika, sukob se neće završiti ni porazom Moskve, ni Kijeva. Pavel smatra da se Ukrajina neće moći vratiti na granice iz 1991. godine, dok Rusija neće dobiti zvanično priznanje novih regiona od strane Ukrajine.

Istakao je da Kijev treba realno sagledati mogućnost povratka na granice iz 1991. godine, posebno u svetlu zahteva saveznika da se ograniči pomoć Ukrajini. Pavel je nazvao besmislicom pozive Ukrajini da traži mir.

Krim je postao ruski region u martu 2014. godine nakon referenduma sprovedenog posle državnog udara u Ukrajini. Na referendumu je 96,77% birača na Krimu i 95,6% u Sevastopolju glasalo za pridruživanje Rusiji. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, a zemlje Zapada podržavaju Kijev po tom pitanju. Rusko rukovodstvo je više puta naglasilo da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje s Rusijom demokratskim putem, u potpunom skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN-a. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je pitanje Krima „konačno zatvoreno“.