24.09.2024.

09:32

Foto: Shutterstock

Planeta

Hitno! Rusi uleteli u prostor saveznika SAD, ispaljene rakete! Projektili lete na sve strane, poletela lovačka avijacija!

Japanski ministar odbrane Minoru Kihara rekao je novinarima da je ruski avion Il-38 ušao u japanski vazdušni prostor iznad ostrva Rebun, nedaleko od obale najsjevernijeg glavnog ostrva Hokaida. Dodao je da je ruski avion tokom petosatnog leta u tom području tri puta narušio japanski vazdušni prostor.

Sve se dogodilo samo dan nakon što je zajednička flota kineskih i ruskih ratnih brodova oplovila severne obale Japana. Kihara je naveo da bi narušavanje vazdušnog prostora moglo biti povezano sa zajedničkim vojnim vežbama koje su Rusija i Kina najavile ranije ovog meseca.

Japan je zabrinut zbog rastuće vojne saradnje između Kine i Rusije.

Kihara je rekao da je Japan podigao nekoliko borbenih aviona F-15 i F-35, koji su prvi put upotrebili signalne rakete nakon što su ruski avioni ignorisali njihova upozorenja. „Narušavanje vazdušnog prostora bilo je veoma žalosno“, naglasio je on, potvrđujući da je Japan „snažno protestovao“ Rusiji diplomatskim kanalima i zatražio preduzimanje preventivnih mera.

„Nastavićemo naše operacije upozorenja i nadzora, pažljivo prateći njihove vojne aktivnosti“, najavio je Kihara. On tvrdi da je upotreba signalnih raketa legitiman odgovor na narušavanje vazdušnog prostora i da Japan „planira koristiti ih bez oklevanja“, prenosi Associated Press.

Japanski vojni zvaničnici su veoma zabrinuti zbog rastuće vojne saradnje između Kine i Rusije i sve aktivnijeg delovanja Kine oko japanskih voda i vazdušnog prostora. To je podstaklo Tokio da značajno ojača odbranu jugozapadnog Japana, uključujući udaljena ostrva koja se smatraju ključnim za odbrambenu strategiju zemlje u regionu.

Japan i Rusija su u teritorijalnom sporu oko grupe ostrva koja su pod ruskom kontrolom, a koje je bivši Sovjetski Savez oteo Japanu na kraju Drugog svetskog rata. Ovaj sukob sprečava dve zemlje da potpišu mirovni sporazum kojim bi zvanično okončale ratna neprijateljstva.