27.09.2024.

08:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šok otkriće Britanaca! Šta se krije iza plana "pobede" Zelenskog?! Bajdenu je ovo doneo samo iz jednog razloga...

„To nije toliko plan za pobedu koliko plan za preživljavanje. Zelenski je postao realista“, piše list.

Kako se navodi u članku, putovanje u Sjedinjene Američke Države na sastanak sa Bajdenom je poslednja nada Zelenskog da dobije od njega dozvolu da koristi zapadne rakete za udare duboko u rusku teritoriju. Napominje se da po ovom pitanju Ukrajina u potpunosti zavisi od američkih izviđačkih sredstava za navođenje raketa.

„Tajms“ je ranije pisao da „plan pobede“ Zelenskog sadrži četiri tačke, konkretno, bezbednosne garancije Zapada, mogućnost Kijeva da nastavi napad na Kursku oblast, zahtev da saveznici isporučuju određene vrste savremenog naoružanja, kao i međunarodnu finansijsku podršku ukrajinskoj ekonomiji. Ukrajinska televizija „Obščestveno“ saopštila je da plan ima pet tačaka.

Sličan stav ima i britanski ekspert Aleksandar Merkuris, koji je na svom blogu na Jutjubu izjavio da je novi plan Zelenskog zapravo plan za njegov preživljavanje.

- Rusi nastavljaju sa ofanzivom i mislim da on to shvata, ali pokušava da još zadrži svoj politički uticaj u Ukrajini. Zato je predložio plan za pobedu koji zapravo nije plan podrške Zapada Ukrajini, već Zelenskom. To znači da on više neće morati da brine zbog eventualnih prevrata u Kijevu, jer ih niko neće ni pokretati znajući da se Zapad tome protivi - ocenio je Merkuris.

Ranije je Zelenski obraćajući se novinarima izjavio da ima pripremljen „plan pobede“ Ukrajine. Među četiri glavna pravca, prema njegovim rečima su: „moćan paket primoravanja Rusije da se rat okonča diplomatskim putem“. Kijev se sprema da u toku ovog meseca predstavi plan Bajdenu.

Portparol Krema Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija nastaviti specijalnu operaciju i dostići postavljene ciljeve.

U julu je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je prekid vatre u Ukrajini nemoguć bez pristanka „druge strane“ na nepovratne korake prihvatljive Rusiji. On je naglasio da Moskva ne može dozvoliti da neprijatelj iskoristi prekid vatre za poboljšanje položaja i vraćanje snage.